KEDIAMAN KEDUA?

Penerokaan dan penjelajahan dunia bagi tujuan pencarian penempatan baharu untuk dijadikan sebagai kawasan kediaman ialah usaha yang dilakukan oleh manusia sejak dahulu lagi. Hal ini merupakan fitrah normal manusia apabila kepadatan kawasan sedia ada meningkat dan dirasakan tidak mampu lagi menampung pertambahan penduduk.Begitu juga, penerokaan dan penjelajahan dilakukan apabila kawasan sedia ada dilihat tidak lagi sesuai didiami disebabkan oleh pelbagai faktor. Antara faktor ini termasuklah pencemaran alam, kehabisan sumber asas serta perlumbaan dari segi penguasaan dan penaklukan.

Apabila alam berada pada tahap tepu, tiada lagi tempat yang sesuai diterokai atau dijelajahi. Ketepuan alam bermakna alam dipenuhi dengan ekosistem yang tidak lagi mampu beradaptasi, walaupun sebarang aktiviti atau usaha penyelamatan alam dilakukan. Hal ini termasuklah penyesuaian dan pembetulan yang cuba dilakukan oleh manusia. Secara contohnya, konsep hijau yang meliputi teknologi hijau, industri hijau, infrastruktur hijau, kenderaan hijau dan tingkah laku hijau. Kini, pencapaian manusia banyak tertumpu pada teknologi hijau. Konsep hijau yang lain, mungkin memerlukan tempoh masa yang lebih lama untuk diteroka dan dimulakan dengan giatnya. Namun begitu, usaha ini masih perlu diteruskan supaya alam tidak tepu sebelum masa yang sepatutnya.

Langkah alternatif selain penumpuan yang diberikan terhadap alam ini ialah pencarian dan penerokaan alam yang lain. Alam yang lain ini bermaksud planet selain Bumi yang manusia diami pada hari ini. Walaupun kedengaran agak mustahil, hal ini dibuktikan sebaliknya oleh Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Kebangsaan (NASA).
Pada bulan Januari 2015, sebanyak 1013 eksoplanet dalam 440 sistem peredaran bintang masing-masing, dengan 3199 buah planet menanti untuk disahkan, direkodkan oleh Kepler. Kepler ialah peninjau angkasa yang berfungsi untuk mencari eksoplanet yang menyerupai Bumi dan mengorbit bintang masing-masing.

Berdasarkan data yang dicerap oleh Kepler pada bulan November 2013, mungkin ada 40 bilion planet bersaiz Bumi yang mengorbit bintang masing-masing dalam jarak yang sesuai untuk hidupan. Sebanyak 11 bilion planet yang direkodkan mungkin mengorbit bintang yang menyerupai Matahari. Oleh sebab itu, menerusi pencapaian ini, tidak mustahil suatu hari nanti, kediaman manusia di luar Bumi dapat dijadikan sebagai kenyataan dan bukan khayalan atau fiksyen dalam filem semata-mata.

___

Rencana ini dipetik daripada Dewan Kosmik, Oktober 2015.

Sila dapatkan borang langganan untuk urusan langganan.

Posted in: Nota Editor

ALGA ALTERNATIF BAHAN API

Oleh Mohd. Syukri Anwar

Perlumbaan mencari alternatif bahan api ibarat perlumbaan jet terbang di udara. Jet yang terbang dengan sangat pantas ini mencerminkan keterujaan setiap penyelidik untuk dinobatkan sebagai pemenang perlumbaan. Aktiviti memintas dan dipintas merupakan suatu perkara biasa bagi ahli penyelidik. Bagi penyelidik yang dipintas, usaha perlu digandakan supaya tidak terus berada di belakang. Bagi penyelidik yang memintas pula, usaha juga perlu digandakan supaya dapat terus kekal berada di hadapan.

Dahulu, bahan api mungkin tidak sepenting pada zaman ini. Tidak banyak keperluan bahan api pada masa itu. Kini, bahan api diibaratkan sebagai udara yang perlu ada dalam kehidupan harian setiap manusia. Tanpa bahan api, kehidupan manusia sengsara kerana tidak mampu bergerak dari satu lokasi ke lokasi yang lain. Pertumbuhan ekonomi pula sedikit terencat apabila bahan api berkurang.

Malaysia antara negara pengeluar minyak yang dapat memenuhi keperluan bahan api di negara sendiri. Secara logiknya, Malaysia tiada masalah dari segi sumber bahan api. Namun begitu, dengan keperluan bahan api yang meningkat, sumber bahan api yang lain perlu dicari. Malah, disebabkan oleh bahan api ini bersumberkan tinggalan fosil yang tidak lagi mampan, sumbernya makin berkurang.

Selain itu, bahan api yang digunakan ini turut menghasilkan pencemar yang merosakkan alam sekitar. Gas karbon monoksida yang dibebaskan apabila pembakaran tidak lengkap berlaku dapat menyebabkan pelbagai masalah kesihatan. Antaranya termasuklah masalah dari segi sistem pernafasan.

Oleh sebab itu, bagi mengatasi masalah ini, sumber bahan api yang mesra alam dan dapat dibaharui dicari. Pelbagai biodiesel, iaitu bahan api yang dihasilkan daripada tumbuhan cuba dihasilkan menerusi eksperimen di makmal dan pengujian di lapangan.

Satu daripada perkembangan penyelidikan terkini ialah penemuan biodiesel yang dihasilkan daripada alga. Alga yang dapat hidup di kawasan air masin dan air tawar termasuk dalam kumpulan kepelbagaian terbesar di dunia. Walaupun bersaiz kecil, potensi alga sebagai pengganti bahan api besar.

Menerusi kajian yang dilakukan, alga mampu menghasilkan minyak hingga 10 ribu gelen sehektar berbanding dengan kelapa sawit yang hanya menghasilkan 635 gelen minyak sehektar. Dengan perbezaan yang sangat ketara ini, pastilah alga bakal menjadi satu industri yang diimpikan oleh setiap pengeluar minyak, seterusnya membuka satu lembaran baharu dalam penerokaan biodiesel atau pengganti bahan api.

Rencana ini dipetik daripada Dewan Kosmik Ogos 2015

Posted in: Nota Editor

Pateri Selamat Tanpa Plumbum

BAYI berumur 10 minggu itu sawan secara tiba-tiba. Lantas dia digegaskan ke hospital. Setelah pemeriksaan dilakukan, doktor mengesahkan bahawa bayi itu mempunyai kandungan plumbum yang tinggi di dalam darahnya.

Kejadian yang berlaku di Kanada ini membingungkan doktor kerana bayi itu hanya minum susu badan dan makan makanan bayi. Kajian selanjutnya terpaksa dilakukan dan doktor mendapati bahawa air yang digunakan untuk menyediakan makanan bayi ini dimasak di dalam sebuah bekas khas yang dipaterikan dengan bahan pateri berplumbum.

Ketika dipanaskan, plumbum meresap keluar dan berkumpul di bahagian bawah bekas berkenaan, seterusnya bercampur dengan air. Air tersebut pula digunakan untuk membancuh makanan bayi. Apabila makanan itu dimakan, berlakulah kontaminasi plumbum kepada bayi.

Sebenarnya banyak lagi penggunaan pateri dalam kehidupan yang memungkinkan pengguna berisiko tinggi untuk dikontaminasi. Antaranya termasuklah penggunaan pateri pada litar elektronik. Litar elektronik ini didedahkan kepada pelajar di sekolah menerusi mata pelajaran Alam dan Manusia, dan Kemahiran Hidup. Hal ini secara tidak langsung mendedahkan pelajar kepada keracunan logam toksik ini.

Bagi mengatasi masalah ini, penyelidik dari Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) telah menghasilkan Pateri Hijau yang bebas plumbum. Pateri ini berpotensi menggantikan pateri yang ada dalam pasaran, seterusnya dapat mengurangkan pendedahan pelajar atau pengguna lain terhadap produk yang menggunakan pateri berplumbum.

Inovasi produk yang mengguna pakai teknologi komposit nano ini merupakan satu lagi kemajuan yang dapat membantu melestarikan alam sekitar. Ekosistem akan lebih sihat tanpa pencemaran plumbum. Malah, insiden yang tidak diingini seperti yang berlaku kepada bayi di Kanada itu dapat dielakkan.

Kajian seperti ini diharap dapat menyedarkan banyak pihak, bukan sahaja tentang kepentingan perlindungan diri daripada produk berplumbum tetapi juga menarik minat lebih banyak ahli sains bagi mencipta produk yang selamat kepada pengguna.

Rencara ini dipetik daripada Dewan Kosmik Mei 2013

PENGESAN MALARIA SELAMATKAN NYAWA

PADA tahun 1943, ketika tentera Amerika Syarikat menjalankan misi ketenteraan di seberang laut, mereka telah diserang oleh parasit Plasmodium dan menyebabkan 10 peratus daripada mereka gugur sebelum sempat berjuang di medan tempur. Jumlah kematian ini menunjukkan satu serangan penyakit malaria yang senyap dan tepat pada sasaran.

Berdasarkan kajian oleh Snell dan rakan-rakan, gabungan gamet dalam alga yang dipanggil klamidomonas memerlukan protein HAP2, iaitu protein yang sama dalam parasit Plasmodium. Jika protein ini berjaya disingkirkan daripada Plasmodium, maka kemungkinan jangkitan malaria tidak berjaya disebarkan. Malah, kajian ini mencetuskan harapan baharu, iaitu ciptaan vaksin bagi menyekat fungsi HAP2 dan seterusnya memecahkan kitaran pembiakan Plasmodium.

Selain itu, di Kemboja, pihak kerajaan telah memberikan kelambu terawat kepada rakyatnya bagi mengatasi masalah ini. Inilah antara langkah pencegahan yang wajar dilaksanakan walaupun langkah ini tidak memberikan impak yang sangat besar kepada jumlah kes malaria.

Prevalens yang sangat tinggi ini seharusnya memerlukan satu mekanisme yang mantap bagi mengurangkan statistik kematian saban tahun di seluruh dunia. Menurut Menteri Kesihatan Malaysia, Dato’ Seri Liow Tiong Lai, kadar insiden malaria telah menurun pada tahun 2012 dan jumlahnya akan diturunkan lagi menerusi Pelan Strategi Negara untuk Penghapusan Malaria (2011-2020).

Diagnosis yang sering kali tidak tepat dan lewat menyebabkan seorang pensyarah Universiti Malaya mengambil inisiatif mencipta sebuah kit pengesan yang mampu mengesan kelima-lima spesies Plasmodium secara serentak. Kit pengesan yang dinamakan PalsmoNex ini menggunakan kaedah multipleks-PCR dan dapat mengenal pasti spesies Plasmodium dalam tempoh tiga jam sahaja.

Penemuan ini diharap dapat membantu doktor memberikan ubat antimalaria yang khusus kepada pesakit tanpa perlu bimbang akan isu kerintangan parasit terhadap antimalaria. Malah, produk ini sesuai digunakan untuk diagnosis malaria di makmal swasta ataupun hospital

– Mohd. Syukri Anwar

__

Rencana ini dipetik daripada Dewan Kosmik November  2012.

Posted in: Nota Editor, Utama

Pengesanan DNA Haram

SAMPEL makanan diletakkan di atas Cip NanoDNA  untuk mengesan kehadiran bahan haram dalam produk makanan tersebut. Cip nano tersebut yang direka bentuk bagi Kit Boleh Alih terus mengesan bahan tersebut melalui pengesanan pada asid deoksiribonukleik (DNA) spesies sumber dalam produk makanan yang kemudiannya menghasilkan isyarat elektronik untuk dibaca oleh pembaca diaelektrik di dalam cip nano tersebut.
Fokus bulan ini menampilkan produk pengesan bahan haram dalam produk makanan dan kegunaan harian yang kini mendapat perhatian umat Islam. Pelbagai jenis pengesan makanan halal telah dicipta oleh saintis tempatan, terutama untuk mengesan kehadiran yang haram, iaitu unsur babi.
Kaedah pengesanan yang lebih tepat dan murah menggunakan pengesan DNA. Pengesan DNA menggunakan penggabungan lapisan asid nukleik dengan pemindah arus elektrokimia untuk menghasilkan biopenderia yang lebih ringkas, tepat dan murah untuk menganalisis sampel. Pengesan tersebut pula dapat mengesan sampel pepejal dan cecair.
Pengesan DNA ini menarik perhatian Profesor Dr. Uda Hashim untuk diaplikasikan dengan teknologi nano dalam produk ciptaannya, iaitu Kit Boleh Alih Cip NanoDNA Pengesanan Produk Halal. Produk tersebut dicipta oleh sekumpulan penyelidik yang diketuai Profesor Uda Hashim, Pengarah Institut Kejuruteraan Elektronik Nano (INNE), Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) menambahkan inovasi dalam penciptaan alat pengesan unsur haram, seperti babi dan binatang lain. Kit pengesanan produk halal ini dapat mengesan sebarang unsur haram yang terdapat dalam apa-apa produk sama ada makanan, kosmetik, ubat, atau pakaian.
Biasanya, dalam beberapa serbuan oleh Jabatan Agama Islam ke premis yang menjual makanan, seorang pegawainya membawa alat pengesan produk halal sebesar pembakar roti untuk mengesan kandungan makanan yang diragui sumbernya. Sebaliknya, ciptaan baharu Kit Pengesanan Halal daripada INNE yang menggunakan teknologi nano memudahkan pengambilan sampel bahan untuk dianalisis. Harga kit tersebut pula lebih murah berbanding dengan alat konvensional yang sedia ada di pasaran.
- Norizan Muslim

____
Rencana ini dipetik daripada Dewan Kosmik September 2012.

Posted in: Nota Editor

Unsur Kemanusiaan


DEWAN Kosmik keluaran Julai menyajikan beberapa ruangan yang menarik untuk ditatap ilmunya oleh semua golongan pembaca majalah ini. Ruangan baharu Penyelidikan Perikanan membongkar isu yang menarik dalam bidang akuakultur negara. Ruangan yang penuh maklumat tentang pelbagai inovasi penyelidikan perikanan tropika adalah kerjasama Dewan Bahasa dan Pustaka dengan Jabatan Perikanan Malaysia. Artikel yang memenuhi ruangan ini ditulis oleh penyelidik Institut Penyelidikan Perikanan, yang telah menyimpan sekian lama hasil penyelidikan mereka untuk disebarkan kepada masyarakat. Banyak informasi dan ilmu dapat digunakan oleh pembaca yang berminat untuk menjadikan perikanan sebagai sumber pendapatan utama atau sampingan.

Ruangan Kesihatan Wanita pula amat berguna kepada semua peringkat umur wanita. Kesihatan wanita dari hujung rambut ke hujung kaki dihuraikan oleh Profesor Madya Dr. Nik Hazlina Nik Hussain, Pakar Perbidanan dan Sakit Puan, Universiti Sains Malaysia, Kubang Kerian, Kelantan. Maklumat kesihatan dalam ruangan ini seharusnya dimanfaatkan oleh semua wanita kerana penjelasan tentang pelbagai penyakit yang berkaitan wanita dapat dijadikan panduan dalam kehidupan harian.

Berat mata memandang berat lagi bahu yang memikul cukup sinonim bagi pesakit kronik. Kisah penderitaan pesakit kronik dalam ruangan Selagi Berdaya turut mendapat perhatian sidang editor untuk dikongsi bersama-sama dengan pembaca. Ruangan yang berunsurkan kemanusiaan ini menyingkap setiap pengorbanan yang bersulamkan ketabahan dan kecekalan hati pesakit untuk terus hidup pada hari-hari mendatang. Kisah mereka diharapkan dapat menguatkan semangat pesakit kronik lain untuk menanamkan semangat yang kental melawan penyakit yang tidak mengenal mangsa. Pembaca turut dapat memahami fakta saintifik dan sains perubatan tentang penyakit kronik tersebut.

Ruangan Selagi Berdaya pada bulan lepas memilih Fazz Fadhilah, pesakit distrofi otot yang dapat terus hidup hingga hari ini walaupun doktor telah menganggarkan  tidak mempunyai harapan untuk hidup. Pada bulan ini, ruangan ini menyingkap ketabahan Haniza Lockman yang menghidap dermatofibroma, kanser lapisan kulit.

Norizan Muslim.

___

Dipetik daripada Dewan Kosmik Julai 2012

Posted in: Nota Editor

Inovasi Perikanan Tropika

SOROTAN utama dalam Dewan Kosmik keluaran Jun memaparkan sumbangan Institut Penyelidikan Perikanan, Jabatan Perikanan Malaysia, dalam penyelidikan dan inovasi industri perikanan negara. Fokus Khas ini sempena dengan penganjuran “Karnival Citra Bahasa di Alam Akua” yang diadakan pada Mei lalu di Institut Penyelidikan Perikanan Batu Maung, Pulau Pinang. Pelancaran Fokus Khas Dewan Kosmik bersama-sama dengan beberapa buah buku perikanan terbitan Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) disempurnakan oleh Yang di-Pertua Negeri Pulau Pinang, Tun Dato’ Seri Utama (Dr.) Haji Abdul Rahman Haji Abas. Karnival tersebut anjuran bersama Institut Penyelidikan Perikanan dengan DBP.
Ruangan ini bertujuan untuk mengetengahkan kemajuan teknologi dan inovasi dalam industri perikanan negara, khususnya dalam bidang akuakultur, perikanan tangkapan, pemprosesan hasil perikanan, pemuliharaan persekitaran akuatik, peningkatan mutu, keselamatan produk perikanan dan kegunaan hidupan akuatik.
Fokus Khas memuatkan penulisan daripada penyelidik Institut Penyelidikan Perikanan yang telah mengikuti “Bengkel Bimbingan Penulisan Rencana”, pada 20 – 22 Mac 2012, di Pulau Sayak, Kedah. Penulis fokus ini terdiri daripada penyelidik Institut Penyelidikan Perikanan dari beberapa cawangan, seperti Mohamad Zaini Suleiman (Glami Lemi, Negeri Sembilan), Suhairi Alimon dan Saberi Mawi (Gelang Patah, Johor), Teoh Pik Neng dan Zaidnuddin Ilias (Pulau Sayak, Kedah). Wawancara dengan Pengarah Penyelidikan, Institut Penyelidikan Perikanan, Haji Rosly Hassan turut dimuatkan dalam ruangan khas ini. Beliau menerangkan kejayaan penyelidikan perikanan tropika yang telah diusahakan oleh beberapa cawangan Institut Penyelidikan Perikanan.

– Norizan Muslim

____
Rencana ini dipetik daripada Dewan Kosmik keluaran Jun 2012.
Posted in: Nota Editor

Ciptaan Antivirus

PADA beberapa dekad yang lalu, kebanyakan jangkitan bakteria dirawat menggunakan antibiotik, iaitu penisilin. Penisilin ditemui Alexander Fleming pada tahun 1929. Penisilin dianggap sebagai ubat yang menakjubkan kerana mampu membunuh bakteria.

Namun begitu, tidak semua bakteria dapat dihapuskan dengan penisilin kerana ada bakteria yang terselamat. Misalnya, bakteia yang menyebabkan penyakit influenza, selesema, dan demam denggi berdarah tidak dimusnahkan oleh ubat penisilin. Bakteria tersebut kebal kerana mengeluarkan enzim B-laktamase yang mampu memusnahkan struktur penisilin. Maka, saintis perlu mereka penisilin lain seakan-akan antibiotik, yang struturnya tidak dapat dimusnahkan oleh enzim B-laktamase.

Sebenarnya, bakteria sentiasa berevolusi untuk mengeluarkan pertahanan baharu agar rintang terhadap antibiotik yang dicipta oleh manusia. Seterusnya, kajian antivirus sentiasa berkembang untuk mencipta antibiotik baharu yang dapat mengawal jangkitan kepada manusia atau haiwan.   – NORIZAN MUSLIM

___

Rencana ini dipetik daripada Dewan Kosmik Mei 2012.

Posted in: Nota Editor

Nilai Keratin Bulu Ayam

KERATIN sejenis molekul gentian protein yang berperanan membina perlindungan yang kuat pada tisu hidup. Protein yang sangat kuat ini menjadi komponen penting dalam  rambut, kulit, kuku, tanduk, paruh dan gigi.
Keratin sukar larut kerana mengandungi sisteina disulfida yang mampu membentuk jambatan disulfida yang kuat. Kekuatan tersebut bergantung pada jumlah sisteina disulfida sama ada membentuk sel keras seperti yang terdapat dalam tanduk atau menjadi lembut dan lebih fleksibel seperti yang terdapat dalam rambut dan kulit. Dengan kata lain, keratin merupakan sel mati yang terbentuk pada bahagian tertentu hidupan.
Saintis mula menggunakan sumber keratin daripada bulu ayam untuk menghasilkan pelbagai produk baharu kerana sisa buangan ini paling banyak dibuang setiap tahun dan sukar dilupuskan. Misalnya, sisa bulu ayam bertambah lebih daripada satu bilion kilogram setiap tahun di Amerika Syarikat.
Pelbagai penemuan telah berjaya menukarkan bahan sisa daripada bulu ayam menjadi barangan plastik, produk tekstil, sanitari dan perubatan. Penemuan produk baharu ini amat penting untuk mengurangkan kebergantungan pada produk berasaskan petroleum yang mencemarkan alam.
Pada keluaran ini, Dewan Kosmik menyiarkan penemuan baharu dalam bidang kosmetik dan perubatan daripada bulu ayam. Bulu ayam yang selama ini dibuang sebagai sisa buangan, berpotensi besar menjadi bahan permintaan penting bagi industri kosmetik dan perubatan pada masa akan datang.
Penemuan terbaharu oleh Dr. Arun Gupta, Pensyarah, Universiti Malaysia Pahang, bakal menukarkan persepsi umum terhadap bulu ayam yang selama ini dianggap tidak mempunyai  nilai komersial. Menerusi penemuan baharu tersebut, keratin yang diekstrak daripada bulu ayam boleh dijadikan krim untuk melambatkan proses penuaan serta menghilangkan parut dan kedutan.

KERATIN sejenis molekul gentian protein yang berperanan membina perlindungan yang kuat pada tisu hidup. Protein yang sangat kuat ini menjadi komponen penting dalam  rambut, kulit, kuku, tanduk, paruh dan gigi.  Keratin sukar larut kerana mengandungi sisteina disulfida yang mampu membentuk jambatan disulfida yang kuat. Kekuatan tersebut bergantung pada jumlah sisteina disulfida sama ada membentuk sel keras seperti yang terdapat dalam tanduk atau menjadi lembut dan lebih fleksibel seperti yang terdapat dalam rambut dan kulit. Dengan kata lain, keratin merupakan sel mati yang terbentuk pada bahagian tertentu hidupan.Saintis mula menggunakan sumber keratin daripada bulu ayam untuk menghasilkan pelbagai produk baharu kerana sisa buangan ini paling banyak dibuang setiap tahun dan sukar dilupuskan. Misalnya, sisa bulu ayam bertambah lebih daripada satu bilion kilogram setiap tahun di Amerika Syarikat.Pelbagai penemuan telah berjaya menukarkan bahan sisa daripada bulu ayam menjadi barangan plastik, produk tekstil, sanitari dan perubatan. Penemuan produk baharu ini amat penting untuk mengurangkan kebergantungan pada produk berasaskan petroleum yang mencemarkan alam.  Pada keluaran ini, Dewan Kosmik menyiarkan penemuan baharu dalam bidang kosmetik dan perubatan daripada bulu ayam. Bulu ayam yang selama ini dibuang sebagai sisa buangan, berpotensi besar menjadi bahan permintaan penting bagi industri kosmetik dan perubatan pada masa akan datang. Penemuan terbaharu oleh Dr. Arun Gupta, Pensyarah, Universiti Malaysia Pahang, bakal menukarkan persepsi umum terhadap bulu ayam yang selama ini dianggap tidak mempunyai  nilai komersial. Menerusi penemuan baharu tersebut, keratin yang diekstrak daripada bulu ayam boleh dijadikan krim untuk melambatkan proses penuaan serta menghilangkan parut dan kedutan. –  Norizan Muslim

____

Rencana ini dipetik daripada Dewan Kosmik April 2012.

Posted in: Nota Editor

Nilai Perubatan Gamat

GAMAT terkenal sebagai sumber dalam perubatan tradisional. Sebanyak 2500 spesies gamat terdapat di seluruh dunia, dan 37 spesies hidup di perairan negara ini. Tujuh spesies gamat yang dikenal pasti mempunyai nilai perubatan ialah Stichopus variegatus, Stichopus vastus, Stichopus hermanii, Stichopus horrens, Stichopus chloronotus, Isostichopus badionotus dan Thelenota ananas.
Keberkesanan gamat dalam merawat pelbagai penyakit menjadi tarikan kepada pengusaha perubatan tradisional untuk mengkomersialkan produk spesies timun laut ini dengan lebih meluas. Tangkapan gamat oleh nelayan pula semakin agresif kerana nilai perubatan.
Pada tahun 2000, Persidangan Antarabangsa Perdagangan Spesies Terancam (CITES) telah mengkategorikan gamat sebagai spesies terancam dan pupus sekiranya berterusan dieksploitasikan.
Bagi mengatasi masalah tersebut, Profesor Madya Dr. Farid Che Ghazali daripada Universiti Sains Malaysia mencipta kaedah menternak gamat menggunakan pembiakan secara tiruan atau teknologi penetasan. Kaedah yang dicipta oleh anak tempatan ini merupakan yang pertama di dunia untuk menghasilkan benih gamat dalam persekitaran tukun tiruan yang mirip dengan proses sebenar pembiakan gamat. Penternakan gamat secara tiruan ini dapat meminimumkan tangkapan dan kebergantungan pengambilan gamat dari habitat asalnya.
Profesor Madya Dr. Farid turut mencipta cecair daripada gamat yang berkesan menyembuhkan luka dengan cepat. Ciptaan inovatif beliau yang dinamakan My.StichoGAG diaplikasikan secara titisan topikal pada luka. Agen penyembuhan luka ini mengandungi komponen bioaktif glikosaminoglikans trisulfat serta melalui pengenalpastian proses taksonomi yang berkesan.
Ciptaan inovatif agen penyembuhan luka dan teknologi penetasan gamat oleh Dr. Farid merupakan contoh kejayaan sains dalam menangani masalah kepupusan sebarang spesies yang mempunyai nilai perubatan, di samping memberikan nilai perubatan yang tinggi untuk kesejahteraan manusia.
- Norizan Muslim
Rencana ini dipetik daripada Dewan Kosmik Mac 2012.

Posted in: Nota Editor