BADAI MATAHARI PASTI BERLAKU

Oleh: Ramli Abu Samad

Matahari objek bebola yang terdiri daripada gas hidrogen dan helium, juga sebutir bintangdalam kategori bintang sederhana atau sedang di alam sejagat. Matahari ialah indukbagi sembilan planet yang mengelilinginya dalam sistem Tatasuria dan jisim yang palingbesar, iaitu lebih kurang 99.8% berbanding dengan semua jisim lain yang ada di dalam sistem ini.

Matahari juga dikenali sebagai kawah nuklear. Bintang ini menjana pelakuran nuklear sejak kewujudannya, iaitu lebih kurang lima bilion tahun yang lalu. Kerja rutinnya ialah penyemburan haba, cahaya, gas panas, angin suria dan pelbagai radiasi ke alam suria. Kerja suria ini berterusan dalam tempoh 4.5 bilion tahun lagi sebelum mengalami proses supernova yang menjadi ketibaan ajalnya.

Matahari mengawal peredaran semua planet. Semua gerakan menjadi teratur disebabkan oleh gaya graviti Matahari. Bumi bergerak dengan kelajuan 108 ribu kilometer sejam dalam satu perjalanan yang melengkapkan satu pusingan mengelilingi Matahari. Matahari pula bergerak pada kelajuan 50 kilometer sesaat untuk mengikuti graviti pusat pada galaksi Bimasakti.

Rencana ini dipetik daripada Majalah Kosmik Jun 2018.

Posted in: Sains Angkasa

MARIKH TUNGGU AKU DATANG

Pada tahun 1969, tiga angkasawan Amerika, Neil Armstrong, Michael Collins dan Buzz Aldrin, tiba di Bulan dalam tempoh empat hari, enam jam dan 45 minit. Apabila kembali ke Bumi, mereka terpaksa melalui rejim pemulihan dan penyesuaian semula terhadap tubuh untuk menjadikan tubuh normal semula.
Pengaruh alam angkasa lepas, khususnya di alam yang tiada pengaruh graviti terhadap tubuh, berbeza daripada pengaruh alam di Bumi yang beratmosfera, bergraviti dan beroksigen. Manusia hidup terapung dan hilang sensasi ketika berada di dunia yang tiada pengaruh graviti.
Manusia ingin menjejakkan kaki di planet lain di angkasa pada suatu hari nanti. Oleh sebab itu, manusia perlu
bersiap sedia untuk menyesuaikan tubuhnya terhadap habitat yang sangat asing ini. Ilmu pengetahuan untuk melalui tempoh yang lama di alam sifar graviti ini perlu dicari. Satu daripada tempat untuk memperoleh ilmu, pengajaran dan petua penyesuaian ini ialah Stesen Angkasa Antarabangsa (ISS).
ISS ialah ciptaan lembaga makmal buatan manusia terbesar yang ditempatkan di orbit, iaitu lebih kurang 460 kilometer dari permukaan Bumi. ISS ialah makmal sains angkasa yang berfungsi untuk membantu manusia mencungkil ilmu bagi meleraikan rahsia cakerawala dan kehidupan di angkasa raya, serta mengkaji kesan ruang terhadap tubuh manusia di alam sifar graviti.
Sejak tahun 2000, ISS menerima banyak angkasawan. Beriburibu eksperimen dilakukan untuk menguji kesan ini. Ahli sains sedang mempersiapkan manusia atau warga Bumi untuk maju ke hadapan dalam penerokaan angkasa.
Pada 18 Jun 2016 yang lalu, tiga angkasawan dari Ekspedisi ISS 47 menamatkan misi enam bulan. Aljazeera, badan penyiaran atau jaringan media yang berpangkalan di Doha melakukan kajian tentang kesan fizikal yang dialami oleh angkasawan ini ketika hidup di dunia yang bebas daripada pengaruh graviti.
___

Rencara ini dipetik daripada Dewan Kosmik Ogos 2017.

Sila dapatkan borang langganan untuk urusan langganan.

Posted in: Sains Angkasa

KOMET KATALINA

Gambar komet C/2013 US10 ini dicerap pada 5 Januari 2016 di Observatori Negara Langkawi. Yang menghala ke atas ialah ekor gas ion dan yang menghala ke bawah ialah ekor debu. C/2013 US10 (Catalina) ialah komet yang berasal daripada Awan Oort dan ditemukan pada 31 Oktober 2013 oleh Catalina Sky Survey dengan menggunakan teleskop berdiameter 0.68-meter (27 inci).

Rencara ini dipetik daripada Dewan Kosmik Mac 2017.

Sila dapatkan borang langganan untuk urusan langganan.

Posted in: Sains Angkasa

RAHSIA ALAM BAKAL DIBUKA

Kini, ada empat daya kuasa yang wujud di alamsemesta ini yang diterima oleh ahlisains. Daya ini terdiri daripada dayagraviti, daya elektromagnet, dayakuasa kuat dan daya kuasa lemahnuklear. Keempat-empat dayakuasa ini ialah daya asas kuasayang saling berinteraksi. Berhubungdengan daya graviti, ahli sains masihmencari kefahaman yang tuntas tentangciri gelombang graviti yang disangka dapatmeleraikan banyak persoalan tentang alamsemesta.
Menerusi kemajuan sains dan teknologi, banyak ilmu pengetahuan yang memberikan kefahaman kepada manusia tentang rahsia alam semesta. Ilmu ini berdasarkan pemerhatian gelombang terhadap elektromagnet yang merangkumi cahaya tampak, sinar inframerah, sinar-X dan sinar gama.
Pada 100 tahun dahulu (tahun 1916), berdasarkan teori kerelatifan Albert Einstein kewujudan satu lagi bentuk gelombang yang lain daripada yang lazimnya diketahui, iaitu gelombang graviti, diramalkan. Gelombang graviti ialah satu bentuk gangguan dalam fabrik ruang waktu yang dicetuskan oleh tindakan objek yang sangat besar, seperti lohong hitam, supernova dan bintang neutron.
___

Rencana ini dipetik daripada Dewan Kosmik, Disember 2016.

Sila dapatkan borang langganan untuk urusan langganan.

Posted in: Sains Angkasa

TEKNOLOGI KETENTERAAN ANGKASA

Penerokaan angkasa lepas yang bermula sejak era 1950-an  menyaksikan kemunculan pelbagai teknologi yang
berkaitan dengan angkasa, seperti satelit dan roket. Pelancaran satelit Sputnik 1 oleh Kesatuan Soviet pada 4 Oktober 1957 memulakan era perlumbaan dalam bidang penerokaan angkasa antara Amerika Syarikat dengan Kesatuan Soviet.

Pelbagai negara lain juga tidak ketinggalan dalam bidang yang sama dan sehingga kini bidang penerokaan angkasa masih menjadi perkara utama bagi semua negara di dunia. Kini, pada abad ke-21, teknologi yang berkaitan dengan angkasa makin canggih. Hal ini mewujudkan bidang baharu dalam dunia penerokaan angkasa, iaitu teknologi ketenteraan yang dapat digunakan di angkasa lepas.

Negara kuasa besar dunia, seperti Amerika, Rusia dan China melakukan pelbagai kajian tentang kemungkinan untuk peperangan berlaku di angkasa. Teori tentang peperangan angkasa ada ditulis dalam pelbagai buku yang berkaitan dengan ketenteraan.

Dalam tempoh ini, buku ini hanya membincangkan bentuk peperangan yang pernah berlaku di dunia, seperti peperangan biologi, peperangan kimia, peperangan gerila, penggunaan senjata pemusnah besar-besaran dan perang antikeganasan.

___

Rencana ini dipetik daripada Dewan Kosmik, November 2016.

Sila dapatkan borang langganan untuk urusan langganan.

Posted in: Sains Angkasa

BUMI 2.0 DARI BABYLON KE CYGNUS

Angkasa ialah ruang misteri bagi manusia. Ruang ini tidak berpenjuru, bahkan terlalu luas dan jauh untuk diteroka. Oleh sebab itu, persoalan tentang kebarangkalian kewujudan hidupan lain pada tebaran bintang yang berkelipan sering dicari jawapannya.

Kajian tentang fenomena asas angkasa menerusi pencerapan bintang bukanlah perkara baharu yang dilakukan oleh pakar astronomi. Berdasarkan sejarah, kebanyakan rekod cerapan bintang dimulakan oleh penggembala kambing biri-biri. Di Babylon, pada waktu malam, bintang dan kedudukannya dilihat oleh penggembala supaya perubahan musim yang akan berlaku diketahui. Dengan pengetahuan ini, haiwan ternakan dapat dipindahkan ke kawasan yang lebih sesuai.

Sebahagian daripada rekod tertua cerapan bintang diperoleh dari China. Berdasarkan rekod ini, bintang cerap yang dikenali sebagai Nova dicerap pada tahun 2679 SM dan lintasan komet dicerap pada tahun 2316 SM. Pada kurun ke-11 SM, direkodkan bahawa kedudukan Matahari berdekatan dengan bintang Beta Aquarii dan Sagitarii.

___

Rencana ini dipetik daripada Dewan Kosmik, Oktober 2015.

Sila dapatkan borang langganan untuk urusan langganan.

Posted in: Sains Angkasa

Albedo Kejora Paling Tinggi

Oleh MAIA ELEKTRA

ALBEDO membawa maksud pecahan cahaya matahari yang dipantulkan semula ke ruang angkasa oleh planet, asteroid dan satelit semula jadi. Albedo tidak memiliki unit, sama seperti magnitud ketara dan magnitud mutlak. Albedo tidak dipengaruhi saiz objek mahupun jarak objek kosmik dari matahari. Komposisi bahan kimia yang menyelubungi permukaan sesebuah objek kosmik menentukan albedo.
Utarid merupakan planet terdekat dengan matahari, memiliki nilai albedo rendah, iaitu 0.142. Eris pula sebuah planet kerdil dengan diameter 2500 kilometer serta berjarak 67.67 Unit Astronomi, memiliki nilai albedo jauh lebih tinggi daripada Utarid, iaitu 0.96. Hal ini demikian kerana permukaan Eris dipenuhi dengan ais metana berwarna merah, manakala Utarid memiliki lapisan atmosfera amat nipis.
Zuhal berdiameter 120 540 kilometer dan albedonya ialah 0.47, manakala Enceladus sebuah satelit semula jadi bagi Zuhal, diameternya cuma 513 kilometer, tetapi memiliki nilai albedo paling tinggi dalam sistem suria, iaitu 1.375. Keadaan tersebut berpunca daripada permukaan Enceladus yang dilitupi ais berwarna putih, terdiri daripada sebatian hidrogen serta oksigen, manakala permukaan Zuhal dipenuhi dengan kepulan gas hidrogen dan helium.
____

Rencana ini dipetik daripada Dewan Kosmik Ogos 2012.

Posted in: Sains Angkasa

Gelora di Musytari

Oleh MAIA ELEKTRA

PLANET Jovian dikenali sebagai planet luaran yang tidak memiliki ciri landskap kerana dibuat daripada gas. Permukaan planet Jovian mempamerkan corak belang dan tompok, dihasilkan oleh proses perolakan gas yang berlaku secara berterusan. Kedua-dua corak tersebut paling jelas kelihatan di Musytari.
Proses perolakan gas berlaku pada kadar yang amat tinggi sehingga menghasilkan fenomena ribut taufan, siklon dan antisiklon. Selain itu, angin kencang dengan halaju melebihi 650 kilometer sejam serta petir turut berlaku di Musytari.
Ketinggian sifar bagi Bumi dikira dari aras laut. Sebaliknya bagi Musytari yang tidak mempunyai permukaan pepejal, ketinggian sifar bermula dari lapisan putih yang terletak di atas awan ammonia ais. Lapisan putih itu dinamakan troposfera. Tekanan atmosfera pada ketinggian sifar ialah 100 kilo Pascal (100 000 Pascal = 1 bar = 750 Torr). Lapisan seterusnya ialah stratosfera, disusuli dengan termosfera dan eksosfera. Pergerakan laju di atas paksi turut menjadi mangkin bagi proses perolakan gas di Musytari.

PLANET Jovian dikenali sebagai planet luaran yang tidak memiliki ciri landskap kerana dibuat daripada gas. Permukaan planet Jovian mempamerkan corak belang dan tompok, dihasilkan oleh proses perolakan gas yang berlaku secara berterusan. Kedua-dua corak tersebut paling jelas kelihatan di Musytari. Proses perolakan gas berlaku pada kadar yang amat tinggi sehingga menghasilkan fenomena ribut taufan, siklon dan antisiklon. Selain itu, angin kencang dengan halaju melebihi 650 kilometer sejam serta petir turut berlaku di Musytari.  Ketinggian sifar bagi Bumi dikira dari aras laut. Sebaliknya bagi Musytari yang tidak mempunyai permukaan pepejal, ketinggian sifar bermula dari lapisan putih yang terletak di atas awan ammonia ais. Lapisan putih itu dinamakan troposfera. Tekanan atmosfera pada ketinggian sifar ialah 100 kilo Pascal (100 000 Pascal = 1 bar = 750 Torr). Lapisan seterusnya ialah stratosfera, disusuli dengan termosfera dan eksosfera. Pergerakan laju di atas paksi turut menjadi mangkin bagi proses perolakan gas di Musytari.

____

Rencana ini dipetik daripada Dewan Kosmik Julai 2012.

Posted in: Sains Angkasa

Asteroid Menghampiri Bumi

Oleh MAIA ELEKTRA


SISTEM suria dilingkari dua cincin, iaitu jalur asteroid dan jalur Kuiper. Jalur asteroid memisahkan planet Bumi dengan planet Jovian, manakala jalur Kuiper terletak selepas planet Neptune. Semasa proses pembentukan sistem suria yang berlaku pada 4.6 bilion tahun dahulu, terdapat objek yang tidak berjaya membentuk planet. Saintis menamakan objek tersebut sebagai objek gelandangan sistem suria, yang merangkumi asteroid, meteoroid dan komet.

Asteroid dibahagikan kepada tiga kumpulan utama, iaitu asteroid hampir Bumi, asteroid jalur utama dan asteroid jalur luaran. Tiga parameter yang membezakan ketiga-tiga kumpulan tersebut ialah garis lintang ekliptik heliosentrik, garis bujur ekliptik heliosentrik serta jarak heliosentrik.
Asteroid hampir Bumi dipecahkan kepada tiga kumpulan yang lebih kecil, iaitu Amor, Aten dan Apollo. Asteroid jalur utama turut dipecahkan kepada 12 kumpulan yang lebih kecil, iaitu Agusta, Alinda, Eos, Eunomia, Flora, Hungaria, Hygiea, Koronis, Maria, Nysa, Themis dan Vesta. Asteroid jalur luaran memiliki empat kumpulan yang kecil, iaitu Cybele, Hilda, Thule dan Trojan.

____

Rencana ini dipetik daripada Dewan Kosmik Jun 2012.

Posted in: Sains Angkasa

Nebula di Cygnus

Oleh MAIA ELEKTRA

SETIAP buruj memiliki keistimewaan. Ada buruj yang diceriakan dengan bintang yang bergemerlapan, seperti Orion dan Ursa Major. Ada pula yang dihujani dengan ribuan galaksi, seperti buruj Coma Berenices, Corona Borealis, Ursa Minor dan Virgo. Selain itu, gugusan bintang terbuka turut mewarnai buruj, seperti Carina dan Monoceros.

Buruj Cygnus tidak kurang hebatnya kerana kehadiran pelbagai objek kosmik. Hal ini demikian kerana Cygnus berada pada garis horizontal Bima Sakti. Selain dihiasi dengan bintang menawan, seperti Deneb, Albireo, 31 Cygni dan 61 Cygni, Cygnus turut diserikan dengan eksoplanet, nebula, galaksi, lohong hitam dan gugusan bintang terbuka. Tiga jenis nebula yang menyerikan Cygnus ialah nebula pancaran, bintang siarah nebula, dan nebula yang dihasilkan oleh letupan bintang.

Buruj Cygnus yang turut dikenali sebagai Palang Utara mudah dikenal pasti dari garis lintang 90° utara hingga 28° selatan. Cygnus berada tinggi di langit, pukul 10.00 malam dari Ogos hingga September. Keluasannya 804° persegi, menjadikannya buruj ke-16 paling besar di langit.

Bintang siarah nebula yang pertama ditemui di Cygnus diberi nama Nebula Berkelip-kelip (NGC 6826, Caldwell 15), berjarak 2000 tahun cahaya. Magnitud ketara ialah 8.8 dan berdiameter 0.4 tahun cahaya. Pada tahun 1878,  seorang ahli astronomi Perancis bernama Edouard Stephan (1837 – 1923) menemui sebuah nebula, NGC 7027. Berdasarkan saiznya yang kecil, iaitu 0.1 tahun cahaya, saintis membuat anggaran bahawa usianya baru mencapai 600 tahun. Magnitud ketara ialah 10.0 dan berjarak 3000 tahun cahaya.

____

Rencana ini dipetik daripada Dewan Kosmik Mei 2012.

Posted in: Sains Angkasa