DUA ALAM

Oleh: Lee Keok Chin

Bekalan oksigen bersih terhad dan suatu hari nanti pasti habis. Begitulah pengumuman terbaharu daripada pihak pentadbir bangunan. Ketika membuat keputusan untuk berkurung di dalam bangunan Noah ini, kami menyangka bahawa bekalan oksigen bersih dapat diperoleh secara berterusan kerana adanya sistem kitar semula oksigen. Namun begitu, bekalan oksigen bersih jelas makin berkurang. Oleh sebab itu, bermulalah resolusi catuan oksigen bersih.

“Kita perlu mencari jalan supaya kita bebas bergerak di luar bangunan ini.” Begitulah pendapat penduduk anggota majlis tertinggi bangunan Noah.

Impian untuk bergerak bebas di luar bangunan Noah menjadi mimpi dan harapan bagi penduduk di bangunan itu. Impian ini bukan impian baharu, tetapi sudah ada sejak berpindah ke bangunan Noah lagi. Bangunan Noah dikenali sebagai bangunan, tetapi yang lebih tepat ialah kapal selam kerana seluruh bangunan ini terbenam atau tenggelam di bawah paras air.

Dari kaca tebal jendela bangunan Noah, jelas kelihatan pemandangan sekitaran. Makhluk yang rupanya seperti manusia yang dikenali sebagai Adam dan Hawa cukup menarik perhatian penghuni bangunan Noah. Rupa Adam dan Hawa sama seperti manusia.

Rencana ini dipetik daripada Majalah Dewan Kosmik Disember 2018.

Posted in: Cerpen

MISI SEDUT

Oleh: Wan Wizana Hashim

Kakinya melangkah laju memasuki pintu utama Menara DNW setinggi 45 tingkat itu. Sekurang-kurangnya, lima hari seminggu dia berada di menara itu. Ada kalanya, pada hujung minggu juga, Dayana terpaksa menggagahkan dirinya untuk hadir ke menara itu.

Kawalan keselamatan di Menara DNW itu cukup ketat dan dilengkapi tapisan keselamatan berteknologi tinggi. Ada lima tapisan keselamatan yang perlu dilepasi sebelum Dayana tiba dimeja kerjanya. Tapisan pertama perlu diakses dengan menggunakan kad pekerja elektronik pada pintu masuk utama. Tapisan kedua pula melibatkan pengesanan cap ibu jari.

“Selamat pagi, Cik Dayana,” ucap pengawal keselamatan di palang masuk tapisan kedua.

“Selamat pagi,” balas Dayana dengan senyuman mesra.

Rencana ini dipetik daripada Majalah Dewan Kosmik November 2018.

Posted in: Cerpen
Comments Off

MANGSA PEMBURU

Oleh: Lee Keok Chih

Tugas itu dipilih atau disanggupi secara sukarela. Aku disuruh untuk mengesan dan menjejaki bekas objek uji kaji Lot 6. Dengan bantuan Joe dan Tina, aku mampu menyelesaikan tugas ini dengan mudahnya. Selesai sahaja tugas itu, wang upahan dibayar tepat pada masanya seperti yang dijanjikan. Dengan bayaran upah yang terjamin dan lumayan, aku makin bersemangat.

Kini, lebih dua puluh objek uji kaji Lot 6 dikesan dan berjaya dijejaki. Kejayaan ini jelas meningkatkan ego dan rasa bangga aku. Namun begitu, Joe mengingatkan aku tentang sesuatu yang tidak kena. Menurut Joe, semua bekas objek uji kaji yang kami kesan dan jejaki itu mengalami kemalangan. Mereka mati selepas aku mengemas kini dan menghantar maklumat mereka kepada pihak majikan. Pada ketika itu, senarai nama baharu diberikan dan aku disuruh untuk menjejak objek lain. Dalam arahan baharu itu, nama Zarim, bekas objek uji kaji dikenal pasti sebagai objek istimewa, ditekankan.

Aku tidak mengetahui keistimewaan Zarim. Jika bukan kerana Joe yang mengingatkan aku, pantang aku mencungkil atau merisik keistimewaan Zarim. Tugas aku hanya mengesan dan menjejak objek. Selepas maklumat objek dikemas kini dan dihantar kepada pihak majikan, tugasan aku selesai. Kemudian, aku hanya perlu menunggu wang upahku dibayar.

Rencana ini dipetik daripada Majalah Dewan Kosmik Oktober 2018.

Posted in: Cerpen

POPI TUMBUHAN SUCI

Oleh: Siti Nazurah

Terbentang seluas mata memandang, sebuah ladang bunga popi putih yang memukau pandangan. Wajah jelita bunga popi menghadap langit biru tenang dihiasi oleh awan putih gebu. Matahari terbit dan galak memancar cahaya menjadi nadi kehidupan. Bunga popi yang putih suci itu bagaikan lukisan cantik pada kanvas.

Bunga popi di ladang ini adalah daripada keturunan yang boleh menghasilkan opium. Bagi yang tidak berupaya untuk melahirkan zuriat dadah keturunan opiat, lazimnya bunga popi itu dijadikan sebagai tanaman hiasan untuk menyerikan taman dan laman.

“Aduh! Aduh! Sakit!” kedengaran suara manja Popi V mengaduh kesakitan.

Sebahagian daripada hasil tanaman ladang ini dituai dengan menggunakan mesin, manakala sebahagian lagi dituai dengan menggunakan kaedah tradisional. Kedua-dua kaedah ini masih diamalkan sehingga kini.

Garis selari halus ditoreh secara berhati-hati pada kapsul biji benih kehijauan yang berbentuk bola pingpong. Kapsul biji benih ini ditoreh secara vertikal dengan menggunakan pisau sadap. Getah pekat seputih susu menitis perlahan-lahan, kemudian mengalami proses pengoksidaan dan pengentalan. Yang seterusnya, getah ini bertukar menjadi getah kental berwarna coklat kehitaman gelap.

Rencana ini dipetik daripada Majalah Dewan Kosmik September 2018.

Posted in: Cerpen

LELAKI OREOCHROMIS


Dia meneliti kedua-dua belah tangan dan kakinya. Kemudian,dia menyelak bajunya sedikit dan memeriksa tubuhnyapula. Dia berasa bahawa dirinya berubah menjadi manusiamutan. Hal ini dikatakan demikian kerana badannya bersisik. JikaXavier’s School for Gifted Youngsters seperti dalam filem X-Menwujud, kini dia layak diterima di sekolah ini.
Kuasa hebat? Mungkin disebabkan oleh sisik yang tebal, dia kebal daripada serangan penjenayah. Kini, dia tidak perlu menuntut ilmu silat petala kelapan untuk menjadi kebal. Atau, dia juga mampu berenang seperti ikan jerung yang bersisik seperti bentuk gigi. Dia pernah terbaca bahawa ikan jerung berupaya memecahkan aliran air, lalu mengurangkan geseran antara air dengan tubuhnya. Oleh sebab itu, jerung dapat berenang pantas hingga mencecah 50 kilometer sejam.
___

Rencara ini dipetik daripada Dewan Kosmik September 2017.

Sila dapatkan borang langganan untuk urusan langganan.

Posted in: Cerpen

PUPUS

Di dalam dewan kuliah sebuah universiti tempatan, seorangprofesor baru sahaja selesai menyampaikan kuliahnya yangbertajuk evolusi dan spesies baharu kepada pelajar jurusansains biologi.
“Tajuk kuliah pada hari ini amat menarik. Profesor, boleh jelaskan maksud evolusi secara ringkas kepada saya?” Tiba-tiba kedengaran suara pelajar itu bertanya soalan dengan penuh minat.
“Saya tidak akan ulang semula kuliah tadi,” jawab profesor itu dengan tegas. Profesor itu mengemaskan fail di atas meja, kemudian dengan segeranya berjalan meninggalkan dewan kuliah menuju ke pejabatnya yang terletak di bangunan Muzium Kaji Hayat.

Rencara ini dipetik daripada Dewan Kosmik Mac 2017.

Sila dapatkan borang langganan untuk urusan langganan.

Posted in: Cerpen

METAMORFOSIS

“Maafkan saya, encik ini siapa?” tanya pembantu makmal.
“Cik, sebenarnya saya ini kawan Dr. Kamal. Saya ingin berjumpa dengannya. Sudah beberapa kali saya mengetuk pintu biliknya dan memanggil dia,” terang Chong.
“Oh, begitu! Encik duduk dahulu di ruang menunggu. Nanti saya panggil encik semula,” kata pembantu makmal.
Chong pergi ke ruang menunggu yang ada di dalam pusat sains itu.
“Dr. Kamal ada di dalam? Saya Faridah, pembantu makmal. Kawan doktor mahu berjumpa,” panggil Faridah sambil terus mengetuk pintu.
Faridah cuba membuka pintu bilik Kamal. Bilik Kamal tidak berkunci. Faridah terlihat Kamal sedang tidur nyenyak seperti tidak sedarkan diri. Faridah menghampiri Kamal dan cuba mengejutkan Kamal daripada tidurnya.
“Maafkan saya. Kawan doktor ingin berjumpa,” kata Faridah.
“Siapa? Kawan yang mana?” tanya Kamal yang baru bangun daripada tidurnya.

___

Rencara ini dipetik daripada Dewan Kosmik September 2016.

Sila dapatkan borang langganan untuk urusan langganan.

Posted in: Cerpen

DI BALIK ZIYAD

Kepesonaan malam ini terserlah dengan bintang yang bertaburan di dada langit. Bintang ini bersinar dengan bentuk tersendiri yang mungkin hanya difahami oleh pengkaji dan pencinta ilmu astrologi.

Jika ditanya hal itu kepadaku, apalah yang aku tahu tentang pengertian di balik taburan bintang yang berkelip itu? Aku cuma pengkaji hidupan marin. Aku hanya mengenali dan menghadami anatomi dan fisiologi ikan paus, sotong kurita, tapak sulaiman dan kuda laut.

Jika ditanya perihal bintang kepada Dean, matanya turut bersinar apabila menjawab soalan yang ditanya. Dia yang bijaksana menerangkan simbolik di balik buruj yang hanya aku ketahui beberapa nama saja, seperti Hercules, Cygnus, Lyra, Bootes dan Aquila. Nama itu pun aku ketahui melalui cerita Dean.

Menurut Dean, jika aku melihat dada langit utara, bintang yang paling terang ialah Arcturus. Menurut Dean lagi, pandanglah dada langit selatan kerana di tempat itulah Scorpio, Sagitarius, Centaurus dan Crux berkelip.

Dean selalu mengusik aku supaya berterima kasih kepadanya kerana memberikan peluang dan harapan kepada generasi masa ini melihat bintang di dada langit kelam, seperti zaman nenek moyang dahulu.

Telah tercatat dalam sejarah dunia, Dean dan kumpulan penyelidik angkasa berjaya menemukan planet baharu, iaitu kembar Bumi. Bumi, rumah nenek moyang kami dahulu kian tua, hampir lumpuh, kian nyanyuk dan perlu dipulihkan.

___

Rencana ini dipetik daripada Dewan Kosmik, Oktober 2015.

Sila dapatkan borang langganan untuk urusan langganan.

Posted in: Cerpen

Cuda

Oleh Adawiah Zainal

“Baiklah, emak. Dah selesai nanti Zel pulang.” Dzelda memberikan jawapan balas supaya rasa gundah pada hati emak hilang.

Tiada emak yang tidak risau, jika anak gadisnya masih berada di pejabat apabila waktu menginjak pukul 10.00 malam. Pasti emak mengomel dengan walid di rumah kerana membiarkan Dzelda bekerja hingga lewat malam. Manakan tidaknya, syarikat itu milik walid tetapi anak kandung dibiarkan berhempas-pulas di pejabat.

Dzelda menamatkan penulisan kertas cadangan dengan tanda noktah di hujung perenggan terakhir. Dia menarik nafas lega. Cukuplah seminggu dia bertungkus-lumus menyiapkan kertas cadangan syarikat yang bakal dihantar pada hujung minggu ini. Esok dia perlu membentangkan kertas cadangan itu di hadapan lembaga pengarah syarikat, termasuklah ayahnya sendiri sebagai penilaian akhir.

Cita-cita asal Dzelda adalah untuk menjadi seorang doktor perubatan. Dzelda mempunyai cita-cita yang tinggi, iaitu ingin menjadi kepunyaan masyarakat apabila bergelar seorang doktor nanti. Kerja amal dan sukarela menjadi darah dagingnya sejak di bangku sekolah. Dia mewarisi sifat emaknya yang rajin menyumbang bakti pada masyarakat keliling dari segi tenaga dan material.

Dzelda memahami tanggungjawab yang digalas oleh Locus. Biarpun teknologi yang ada serba canggih tetapi manusia masih diperlukan sebagai perantara kerana teknologi mempunyai beberapa kelemahan. Ya, manusia bukan Tuhan yang bersifat Maha Sempurna.

Pada bulan lepas sawah seluas 1000 hektar diserang oleh musuh. Mereka melemparkan serangga yang merosakkan sawah padi di ladang Dzul Hijau Benih. Musnah bunting padi yang hampir matang itu digigit serangga hingga sukar mengeluarkan hasil padi yang banyak. Hal ini bukanlah suatu tanda yang baik kerana bunting padi yang lebih berisi memberikan padi yang berhasil tinggi.

___

Rencana ini dipetik daripada Dewan Kosmik Bil 6 2015.

Sila dapatkan borang langganan untuk urusan langganan.

Posted in: Cerpen

Nasib yang Serupa

Oleh Lee Keok Chih

Sebelum tiba di sini dan berjaya hidup dalam keadaan yang tenteram dan tidak diancam, Goh memang sentiasa hidup sebagai orang pelarian. Nasib baik, ketika melarikan diri menggunakan perahu, perahu Goh terhempas dan dia diselamatkan oleh orang tua yang dikenali sebagai nenek Abargil. Goh disuruh tinggal di rumahnya. Goh berasa senang dan selesa menerima jasa baik nenek Abargil kerana nenek Abargil tidak banyak bertanya, termasuklah tentang asal usul Goh dan sebab Goh tiba di situ.

Goh masih ingat, pada petang itu, setelah perahunya terhempas di sungai kerana terlanggar batu besar di tengahtengah sungai dan dia terkapai-kapai hanyut ke tebing, nenek Abargil muncul dan sempat mencapai tangan Goh sebelum Goh hanyut di bahagian hilir sungai. Goh ditarik ke atas rakit di tepi tebing.

Di situ, nenek Abargil menepuk-nepuk belakang Goh supaya Goh memuntahkan air yang masuk ke dalam mulut dan perutnya. Goh terbatuk beberapa kali. Setelah pulih daripada keadaan panik, dia nampak wajah seorang perempuan tua di depannya. Terlalu banyak kedutan memanjati wajah perempuan tua itu. Entah berapa umurnya. Perempuan itu memperkenalkan diri, “Nak, panggil aku nenek Abargil.”

___

Rencana ini dipetik daripada Dewan Kosmik Bil 4 2015.

Sila dapatkan borang langganan untuk urusan langganan.

Posted in: Cerpen