Buta Warna Tiada Penawar

Oleh: Rehanah Mohd. Zain

Buta warna ialah situasi apabila berkurangnya kualiti pelihatan atau seseorang itu menghadapi masalah untuk melihat warna, seperti merah, hijau, biru atau campuran warna. Buta warna berlaku disebabkan oleh ketidakmampuan sel kon mata untuk menangkap suatu spektrum warna tertentu yang disebabkan oleh beberapa faktor, terutamanya genetik.

Buta warna yang disebabkan oleh kelainan genetik atau keturunan dikenali sebagai kaitan jantina. Hal ini dikatakan demikian kerana kelainan ini dibawa oleh kromosom X. Kromosom Y tidak membawa faktor buta warna. Situasi ini yang membezakan jantina individu yang mengalami masalah buta warna.

Wanita dikategorikan sebagai pembawa sifat ini kerana ada satu kromosom X yang membawa sifat buta warna. Wanita dengan pembawa sifat ini, secara fizikalnya tidak mengalami masalah buta warna seperti wanita normal pada umumnya. Namun begitu, wanita dengan pembawa sifat ini berpotensi untuk menurunkan faktor buta warna kepada anaknya pada masa akan datang. Apabila kedua-dua kromosom X-nya mengandungi faktor buta warna, wanita itu mengalami masalah buta warna.

Rencana ini dipetik daripada Majalah Dewan Kosmik Januari 2019.

LIMA FASA KEHILANGAN

Oleh: Wan Nur Amirah Wan Mothar

Kematian bukan suatu yang asing dalam kehidupan manusia.Semua hidupan pasti mati. Namun begitu, manusia hampirtidak diajar tentang pengurusan berita kematian, seperticara untuk menghadapinya. Pada tahun 1969, doktor psikiatri dariSweden, Elisabeth Kubler-Ross, mengetengahkan isu ini kepadadunia menerusi Model Kubler-Ross.

Lima fasa kehilangan atau dikenali sebagai Model Kubler-Ross ini terdiri daripada penafian, kemarahan, perundingan, kemurungan dan penerimaan. Elisabeth diinspirasikan oleh pesakitnya yang rata-ratanya tenat dan mencatatkan lima fasa ini dalam bukunya, On Death and Dying.

Lima fasa ini bukan langkah atau kaedah untuk mengatasi kehilangan orang yang tersayang, tetapi aturan reaksi normal yang dapat dilihat apabila seseorang itu bakal atau telah kehilangan orang yang disayanginya. Menerusi Model Kubler-Ross ini, seseorang itu dapat membantu mengurangkan dan memahami sahabat yang mengalami fasa kehilangan

Rencana ini dipetik daripada Majalah Kosmik Jun 2018.

CABARAN PASS-OUT BAHAYA!

Oleh: Muhammad Hamzihadi Hamrah

Pada tahun 2017, tular dalam media sosial, permainan yang dikenali sebagai cabaran pass-out atau permainan tercekik. Permainan ini tiada kebaikan, malah 100% berbahaya. Permainan ini bukan sesuatu yang baharu kerana pernah direkodkan sejak era 1900-an.

Permainan ini dimainkan oleh dua orang. Seorang menekan bahagian tengah dada, iaitu sternum, orang yang lain sehingga orang yang ditekan dadanya ini pengsan. Tempoh dada ditekan sebelum pengsan ialah 30 saat.

Ketika dada ditekan, berlaku keadaan tekanan tinggi pada bahagian toraks, iaitu rongga di dalam dada dan jantung. Hal ini menyebabkan aliran darah dari badan ke jantung kanan (kembalian vena) menjadi sedikit dan berkurang. Yang seterusnya, jantung gagal mengepam darah, lalu menyebabkan sedikit atau tiada output kardiak. Hal ini bermakna, tiada darah mengalir keluar dari jantung ke seluruh badan.

Rencana ini dipetik daripada Majalah Kosmik Jun 2018.

Poliglot Kuatkan Ingatan

Oleh: Fatin Nur Na’iemah Mohd. Nasir

Poliglot ialah seseorang yang mampu berkomunikasi dalam banyak bahasa. Pembelajaran bahasa mampu memberikan impak positif yang merangkumi pelbagai aspek dalam kehidupan seseorang, khususnya yang melibatkan komunikasi dengan dunia luar dan budaya masyarakat. Kemahiran berkomunikasi dalam pelbagai bahasa berkait rapat dengan integrasi manusia dari seluruh pelosok dunia.

Dari sudut sains, pembelajaran bahasa ialah satu daripada kaedah senaman otak. Hal ini menyebabkan otak lebih kuat dari sudut kepandaian, daya ingatan dan daya tumpuan. Hal ini dikatakan demikian kerana proses untuk memahami suatu bahasa ialah proses yang kompleks bagi otak manusia. Hal ini mampu mengurangkan risiko penyakit Alzheimer dan demensia dalam tempoh 4.5 tahun.

Dalam hal ini, kajian dilakukan di Sweden terhadap anggota tentera muda dari segi pembelajaran bahasa asing. Dalam kajian ini, saiz otak diukur sebelum dan selepas tiga bulan tentera ini menjalani latihan intensif bahasa. Berdasarkan laporan MRI, otak tentera ini mengalami pertambahan saiz pada bahagian hipokamus. Hal ini mempunyai kaitan dengan pembelajaran bahasa. Kadar perkembangan otak pula bergantung pada daya usaha seseorang.

Rencana ini dipetik daripada Majalah Kosmik Mei 2018.

ANTARA HANTU DENGAN CAHAYA

Hantu sering dikaitkan denganwatak yang menyeramkan.Malah, kanak-kanak padausia dua tahun pasti mengetahuihantu. Hantu juga tidak dapat dilihatdengan menggunakan mata kasarmanusia.
Manusia mempunyai pandangan mata terhadap cahaya yang sangat terhad, iaitu pada julat antara 400 nm hingga 700 nm. Julat ini dikenali sebagai julat cahaya tampak. Hal ini menyebabkan manusia dapat melihat pelangi yang mempunyai tujuh warna. Hantu dapat dikesan pada julat di luar cahaya tampak dan biasanya berada pada julat ultraviolet (UV) atau inframerah (IR), iaitu di luar kemampuan manusia.
___

Rencara ini dipetik daripada Dewan Kosmik Jun 2017.

Sila dapatkan borang langganan untuk urusan langganan.

LOHONG HITAM SUMBER TENAGA

Prinsip keabadian tenaga sebagai aturan ilmu fizik menyatakanbahawa jumlah tenaga tidak bertambah, walaupun tenagadapat berubah daripada suatu jenis kepada jenis yang lain.Sebagai contohnya, tenaga ada dalam pelbagai bentuk dan dapatdilihat sebagai perubahan pada ketinggian atau kelajuan.
Tenaga dapat menjadi bentuk gelombang elektromagnet yang bergerak, atau sebagai jenis getaran
atom yang menghasilkan haba. Apabila brek kereta ditekan, tenaga kinetik kereta tidak musnah, sebaliknya bertukar bentuk menjadi tenaga haba dan bunyi.
Berdasarkan pelbagai jenis manifestasi, tenaga dapat berubah-ubah, tetapi jumlah seluruh tenaga sentiasa abadi. Hal ini bermakna tenaga tidak dapat dicipta atau dimusnahkan.
Banyak pencipta yang optimis untuk menghasilkan mesin tenaga yang dapat menjadikan idea penciptaan tenaga baharu suatu kenyataan. Ada ahli sains yang menekankan bahawa idea penciptaan mesin gerakan abadi, iaitu sejenis mesin yang pada teorinya dapat bergerak secara nalar tanpa menerima bekalan tenaga dari luar adalah mustahil. Hal ini dikatakan demikian kerana tenaga dari luar melanggar asas hukum fizik keabadian tenaga. Yang menjadi persoalan ialah kebenaran tenaga dapat dicipta daripada sesuatu yang kosong atau tiada.

Rencara ini dipetik daripada Dewan Kosmik Mac 2017.

Sila dapatkan borang langganan untuk urusan langganan.

GIGIT KUKU GANGGUAN PSIKOLOGI

Setiap manusia ada tabiat yang tersendiri sejak kecil lagi.Antara tabiat ini termasuklah menggigit jari. Secara lazimnya, tabiat ini dilakukan secara berulang-ulang tanpadisedari. Secara biasanya pula yang dikatakan sebagai tabiatmenggigit kuku ini termasuklah menggigit kulit luar kuku, tisulembut di keliling kuku dan menggigit kuku.
Tabiat menggigit kuku juga dikenali sebagai onikofagia atau onikopagi. Tabiat ini tabiat yang buruk dan memudaratkan kesihatan. Dari sudut psikologi kelakuan ini menjadi kebiasaan bagi orang yang ingin melegakan ketegangan diri. Orang yang menggigit kuku selalunya melakukan perbuatan ini apabila berasa gembira, bosan, bimbang, cemas, tertekan atau menjadi kebiasaan sejak kecil. Kelakuan ini juga turut dikaitkan dengan gen atau keturunan.
Berdasarkan kajian psikologi, tabiat menggigit kuku biasanya dibahagikan kepada beberapa kategori usia. Kategori pertama usia antara tiga hingga enam tahun (23 %). Kategori kedua usia antara tujuh hingga 10 tahun (33 %). Kategori ketiga, iaitu remaja (45 %). Kategori keempat, iaitu orang dewasa muda (19 % hingga 29 %). Kategori kelima, orang dewasa tua (59 %). Tabiat ini paling kerap berlaku selepas akil baligh dan berkurang setelah dewasa.
___

Rencana ini dipetik daripada Dewan Kosmik, Oktober 2016.

Sila dapatkan borang langganan untuk urusan langganan.

ALKOHOL PEROSAK HATI

Arak yang beralkohol dapat menyebabkan kerosakan pada badan, sama ada pada fizikal
atau fikiran. Antara kerosakan fizikal yang boleh berlaku termasuklah kerosakan hati,
iaitu hati berlemak, hepatitis dan sirosis. Kerosakan ini boleh berlaku pada masa dan orang yang sama.

Masalah ini tidak mungkin dialami, jika arak tidak minum. Bagi semua jenis
penyakit hati yang disebabkan oleh alkohol, rawatan utamanya adalah dengan berhenti
minum arak sepenuhnya.

Apabila arak diminum, alkohol terserap ke dalam aliran darah daripada perut dan usus. Semua darah daripada perut dan usus terlebih dahulu melalui hati sebelum beredar ke seluruh badan. Oleh sebab itu, kepekatan tertinggi alkohol ada di dalam darah yang
mengalir ke hati. Sel hati mengandungi enzim atau bahan kimia yang terlibat dalam
pemprosesan alkohol. Alkohol ini dipecahkan dalam bentuk bahan kimia yang lain, seterusnya terurai dalam bentuk air dan karbon dioksida. Bahan ini tersalur keluar melalui air kencing dan daripada paru-paru. Oleh sebab itu, dalam tempoh sejam, alkohol diminum dalam jumlah yang banyak, dalam masa yang singkat, kepekatan alkohol di dalam aliran darah meningkat.

___

Rencana ini dipetik daripada Dewan Kosmik, November 2015.

Sila dapatkan borang langganan untuk urusan langganan.

MISTERI LOHONG HITAM

Penerangan fenomena lohong hitam dari segi sains bermula pada tahun 1915 apabila teori kerelatifan umum diterbitkan oleh Albert Einstein. Teori ini diterbitkan bagi menggantikan hukum Newton yang hanya mengaitkan lohong hitam sebagai kawasan yang mempunyai medan graviti yang kuat. Guli yang melayang berhampiran dengan lohong hitam pula ditarik oleh kuasa graviti yang dahsyat untuk masuk ke dalam lohong hitam.

Dalam teori kerelatifan, diandaikan bahawa pada bahagian pusat lohong hitam, ada keadaan yang dikenali Bintang kerdil putih ialah bintang yang intrinsiknya malap, berjejari kecil dan berketumpatan tinggi. Bintang neutron pula ialah sisa bintang raksasa yang mengakhiri jangka hayatnya dengan kemusnahan letusan.

___

Rencana ini dipetik daripada Dewan Kosmik, Oktober 2015.

Sila dapatkan borang langganan untuk urusan langganan.

Teknologi Membaca Minda

Oleh Nor Azida Ishak

Teknologi membaca minda tidak lagi terhad dalam kisah fiksyen sains atau fantasi. Sebaliknya, teknologi ini makin hampir direalisasikan. Menerusi sains, imej di dalam otak manusia dapat dicipta semula menggunakan teknik pengimbas yang popular dalam bidang perubatan.

Proses membaca minda ini melibatkan fungsi pengimejan resonans magnetik (MRI) dan pengimejan resonans magnetik kefungsian (fMRI), sejenis alat pengimbas yang sering diaplikasikan bagi pendiagnosisan tumor dan anomali otak.

Terkini, fMRI dan model simulasi pengkomputeran digunakan oleh ahli sains bagi mencipta semula imej dinamik yang dilihat oleh manusia secara visual. Hal ini bermakna apa-apa yang dilihat dan difikirkan oleh manusia dapat dinyahkodkan dengan bantuan sains dan teknologi.

MRI merupakan alat diagnostik yang digunakan bagi menangkap imej organ di dalam tubuh. Antaranya termasuklah otak, sumsum tulang belakang, saraf, dada, perut, pembuluh darah dan jantung. Alat ini kerap dipilih oleh doktor kerana medan magnet dan gelombang frekuensi radio yang digunakan tidak memudaratkan pesakit. Malah MRI didapati sesuai digunakan bagi pesakit yang menderitai penyakit pada tahap kronik, seperti kanser. Hal ini dikatakan demikian kerana sebarang pembedahan atau pendedahan terhadap radiasi sinar-X tidak diperlukan.

___

Rencana ini dipetik daripada Dewan Kosmik Bil 6 2015.

Sila dapatkan borang langganan untuk urusan langganan.