SERANGAN EPILEPSI

Oleh: Nurfaten Hamzah dan Sharifah Aida Shekh Ibrahim

Epilepsi dicirikan dengan keadaan seseorang yang secara tiba-tiba jatuh dan tidak sedarkan diri, kemudian tubuhnya kaku dan kejang. Apabila epilepsi berlaku, orang yang di sekitarnya dinasihati untuk menunggu dan membiarkan mangsa sehingga serangannya reda.

Walau bagaimanapun, menurut Liga Antarabangsa terhadap Epilepsi (ILAE), jika serangan epilepsi berlarutan melebihi lima minit dan mangsa masih belumsedarkan diri, petugas ambulans atau paramedik perlu dihubungi segera.

Berdasarkan data daripada Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) pada tahun 2016, epilepsi berada pada kedudukan ketiga dalam penyakit gangguan kronik sistem saraf (neurologi) di dalam otak selepas penyakit strokdan Alzheimer. Secara puratanya, dianggarkan bahawa 2.4 juta orang didiagnosis menghidap penyakit epilepsi pada setiap tahun dan antara 40 orang hingga 70 orang daripada 100 ribu populasi menghidap epilepsi dalam kalangan negara membangun, termasuklah Malaysia.

Rencana ini dipetik daripada Majalah Dewan Kosmik November 2018.
Posted in: Sains Neuron

PSEUDOINSOMNIA HILANG NIKMAT TIDUR

Oleh: Siti Atiyah Ali

Tidur ialah rutin harian pada waktu malam, terutamanya selepas penat bekerja pada waktu siang. Sistem tubuh dan sistem otak memerlukan rehat antara tempoh enam jam hingga lapan jam untuk menjadi segar semula supaya dapat bekerja pada hari berikutnya.

Waktu tidur yang optimum diperlukan untuk mengembalikan kesegaran badan pada setiap hari. Berdasarkan kajian, apabila pemandu kenderaan tidur kurang sejam daripada kadar optimum pada waktu malam, pemandu ini berpotensi untuk terlibat dalam kemalangan jalan raya.

Secara realitinya, masalah tidur bukan penyakit yang asing bagi sesetengah orang. Semua orang mungkin pernah mengalami masalah tidur sekali pada sepanjang hayatnya. Antaranya termasuklah masalah sukar tidur pada waktu malam, terbangun pada waktu malam dan sukar tidur semula dan masalah pernafasan ketika tidur (apnea).

Rencana ini dipetik daripada Majalah Dewan Kosmik Oktober 2018.

Posted in: Sains Neuron

GELOMBANG OTAK MANUSIA ISTIMEWA

Oleh: Nurfateh Hamzah dan Sharifah Aida Shekh Ibrahim

Gelombang otak mula dikaji pada tahun 1875 oleh Richard Caton, ahli sains British, yang berumur 33 tahun. Kajian penyelidikan gelombang otak ini hanya dilakukan terhadap haiwan. Pada tahun 1912, data gelombang otak haiwan berjaya divisualisasikan oleh Pravdich-Neminski, ahli fisiologi Rusia, dengan menggunakan elektroserebrogram.

Seiring dengan perkembangan teknologi, pada tahun 1924, Hans Berger, ahli psikiatri Jerman, melakukan penyelidikan gelombang otak pertama terhadap manusia. Beliau mencipta alat untuk merekodkan gelombang otak dengan menggunakan elektrod yang dilekatkan pada kulit kepala yang dikenali sebagai elektroensefalogram (EEG).

Gelombang otak pertama yang dikenal pasti olehnya ialah gelombang alfa, iaitu pada frekuensi 10 Hz. Yang seterusnya, beliau berjaya menemukan gelombang otak pada frekuensi antara 15–20 Hz yang dikenali sebagai gelombang beta. Selepas penyelidikan ini, bermulalah evolusi penyelidikan dalam bidang neurologi.

Rencana ini dipetik daripada Majalah Kosmik Ogos 2018.

Posted in: Sains Neuron

DISFUNGSI MITOKONDRIA PENYEBAB TUMOR OTAK

Banyak orang yang tidak mengetahui penyakit tumor otak yang kian membarah secara terperinci. Tumor otak atau neoplasma otak ialah satu daripada kanser yang sangat berbahaya dan mampu mengancam nyawa. Penyakit ini dapat berlaku apabila ada bahagian otak yang membengkak disebabkan oleh pertumbuhan jisim tisu yang terbentuk daripada pengumpulan sel yang tidak normal.

Pada dasarnya, sel dalam badan mengalami proses penuaan dan mati, seterusnya digantikan oleh sel baharu. Namun begitu, dengan kehadiran kanser dan tumor lain, kitar ini terganggu. Sel tumor tidak mati seperti sel normal. Apabila proses ini berterusan, sel ini terus berkembang kerana makin banyak sel ditambah kepada jisim ini.

Tumor otak bermula daripada tumor yang kurang berbahaya (benigna) kepada tumor yang bahaya (malignan). Jika tumor yang kurang berbahaya dihidapi, pesakit masih dapat dirawat.

Namun begitu, keadaan ini mampu mengancam nyawa, jika tumor ini membesar atau berlaku pada bahagian kritikal otak, seperti pons atau medula. Tumor malignan pula sangat berbahaya dan berpotensi meragut nyawa, jika langkah segera tidak diambil.

___

Rencara ini dipetik daripada Dewan Kosmik Jun 2017.

Sila dapatkan borang langganan untuk urusan langganan.

Posted in: Sains Neuron

PEMANCAR CERIA MEMPENGARUHI EMOSI

Oleh Ramlan Abdul Wahab
Serotonin sering dianggap pemancar ceria. Walaupun ketepatan gelaran ini mungkin dapat dipertikaikan, serotonin memang sejenis sebatian pemancar saraf (neurotransmiter) yang dihasilkan di dalam otak dan sistem usus penghadaman. Oleh sebab itu, banyak pihak, khususnya penyelidik menganggapnya penyumbang perasaan yang sejahtera dan ceria.
Dari segi kimia, serotonin ialah sebatian 5-Hidroksitriptamina atau 5-HT yang juga dikenali sebagai enteramina, trombositin dan trombotonin. Dari segi biokimia pula, serotonin ialah sebatian yang disintesis daripada sejenis asid amino, iaitu L-triptofan.
Proses sintesis serotonin ini melibatkan dua enzim, iaitu triptofan hidroksilase (TPH) dan asid amino dekarboksilase (DDC). TPH pula wujud dalam dua bentuk, iaitu TPH1 yang ada di dalam beberapa tisu dan TPH2 yang ada banyak di dalam otak. TPH1 berperanan dalam penghasilan serotonin di dalam kelenjar pineal dan sel enterokromafin di dalam dinding sistem usus. TPH2 menghasilkan serotonin di nuklei rafe (gumpalan neuron di dalam batang otak, khususnya di otak tengah) dan di dalam pleksus mienterik (rangkaian saraf di dalam dinding usus).

Serotonin sering dianggap pemancar ceria. Walaupun ketepatan gelaran ini mungkin dapat dipertikaikan, serotonin memang sejenis sebatian pemancar saraf (neurotransmiter) yang dihasilkan di dalam otak dan sistem usus penghadaman. Oleh sebab itu, banyak pihak, khususnya penyelidik menganggapnya penyumbang perasaan yang sejahtera dan ceria.Dari segi kimia, serotonin ialah sebatian 5-Hidroksitriptamina atau 5-HT yang juga dikenali sebagai enteramina, trombositin dan trombotonin. Dari segi biokimia pula, serotonin ialah sebatian yang disintesis daripada sejenis asid amino, iaitu L-triptofan.Proses sintesis serotonin ini melibatkan dua enzim, iaitu triptofan hidroksilase (TPH) dan asid amino dekarboksilase (DDC). TPH pula wujud dalam dua bentuk, iaitu TPH1 yang ada di dalam beberapa tisu dan TPH2 yang ada banyak di dalam otak. TPH1 berperanan dalam penghasilan serotonin di dalam kelenjar pineal dan sel enterokromafin di dalam dinding sistem usus. TPH2 menghasilkan serotonin di nuklei rafe (gumpalan neuron di dalam batang otak, khususnya di otak tengah) dan di dalam pleksus mienterik (rangkaian saraf di dalam dinding usus).

Rencana ini dipetik daripada Dewan Kosmik September 2015

Serangan Panik dan Kecelaruan Panik

Oleh Mohamad Fareez Shafiq Mohd. Fuad
Serangan panik dapat didefinisikan sebagai serangan ketakutan berepisod yang mengejut hingga mencetuskan reaksi fizikal yang teruk, walaupun tidak ada sebarang keadaan bahaya yang sebenar dan nyata berlaku.

Kebanyakan pesakit serangan panik mungkin mengalami sebanyak sekali atau lebih serangan sepanjang hidupnya. Masalah ini dapat disebabkan oleh tekanan yang dihadapi berakhir. Pesakit yang mengalami serangan panik secara konsisten atau tiba-tiba dan secara berulang-ulang serta pulih dalam jangka masa yang agak panjang dikenali sebagai kecelaruan panik.

Mungkin, ada banyak orang yang tidak tahu dengan mendalam tentang serangan panik. Amnya, panik merupakan satu tindak balas manusia apabila menghadapi ancaman yang menyebabkan manusia berada dalam keadaan takut dan cemas. Namun begitu, serangan panik dapat berlaku, walaupun tiada ancaman di keliling yang menyebabkan seseorang itu berasa bahawa diri mereka berada dalam keadaan bahaya dan tidak selamat.

Berdasarkan kajian yang dilakukan oleh Pertubuhan Kebimbangan dan Kemurungan Amerika Syarikat (ADDA), hampir enam juta penduduk AS mengalami serangan panik. Wanita adalah dua kali lebih terdedah pada serangan panik berbanding dengan lelaki. Kebanyakan punca penyakit ini ialah tekanan hidup yang berpanjangan.

___

Rencara ini dipetik daripada Dewan Kosmik Januari 2015.

Sila dapatkan borang langganan untuk urusan langganan.

Posted in: Sains Neuron

Tidur yang Berlebihan

Oleh MAZIRA MOHAMAD GHAZALI
TIDUR yang lena dan nyenyak pada sebelah malam dapat membantu memperbaharu proses fizikal dan mental, tetapi banyak antara kita yang mengalami masalah tidur. Kebanyakannya memikirkan bahawa kurang tidur merupakan masalah besar. Sebaliknya mereka tidak pernah memikirkan akibat sekiranya tidur berlebihan.
Narkolepsi merupakan masalah neurologi yang menyebabkan tidur berlebihan. Penyakit tersebut mempengaruhi bahagian otak yang mengawal dan mengatur tidur. Penderita narkolepsi gagal untuk mengidentifikasikan dan membezakan waktu tidur dengan waktu untuk tetap terjaga. Penderita dapat tertidur di mana-mana dan pada bila-bila masa sahaja. Tempoh tidur normal bagi mereka yang sihat selama lima hingga lapan jam bergantung pada usia.
Narkolepsi merupakan masalah mengantuk yang dihadapi seseorang akibat kerosakan saraf di otaknya yang disebabkan oleh kekurangan protein hipoketin. Setiap organ kita memberikan kesan terhadap sesuatu masalah tidur. Dengan menghayati setiap masalah terhadap fenomena tidur, kita boleh mengenal pasti sebarang masalah pada sesuatu organ.
Secara umumnya, bahagian otak yang mengawal tidur ialah hipotalamus. Setiap kali tidur, neuron di otak disusun semula. Dalam keadaan tubuh sedang menyeimbangkan kelemahan pada sesuatu organ, maka penyusunan tersebut memaparkan visual dan boleh dengar mengenai pengalaman yang telah dilalui sepanjang proses penyusunan neuron. Ketika itu, muncullah mimpi dan sesuatu fenomena ketika tidur.

____

Rencana ini dipetik daripada Dewan Kosmik Ogos 2012.

Posted in: Sains Neuron

Serangan Migrain

Oleh MAZIRA MOHAMAD GHAZALI
MIGRAIN berlaku apabila  seseorang itu mengalami sakit kepala yang berulang-ulang, berbeza tahap kesakitan, kekerapan dan jangka masa serangan. Perkataan “migrain” berasal daripada perkataan Perancis yang bererti sakit kepala sebelah.
Kebiasaannya serangan sakit kepala sebelah menyebabkan sakit di kedua-dua belah. Migrain sejenis sakit kepala yang kronik. Penyakit ini berlaku dalam kalangan kaum wanita daripada lelaki. Wanita lebih banyak terkena migrain berbanding dengan lelaki.
Kadangkala migrain agak sukar dibezakan dengan sakit kepala jenis lain. Sakit kepala akibat gangguan pada sinus atau ketegangan otot leher mempunyai gejala yang hampir sama dengan gejala migrain.
Migrain juga berlaku bersama-sama penyakit lain, contohnya asma dan depresi. Penyakit yang sangat berat, misalnya tumor atau infeksi, turut menimbulkan gejala yang mirip migrain. Namun demikian, kejadian ini sangat jarang-jarang berlaku.

MIGRAIN berlaku apabila  seseorang itu mengalami sakit kepala yang berulang-ulang, berbeza tahap kesakitan, kekerapan dan jangka masa serangan. Perkataan “migrain” berasal daripada perkataan Perancis yang bererti sakit kepala sebelah. Kebiasaannya serangan sakit kepala sebelah menyebabkan sakit di kedua-dua belah. Migrain sejenis sakit kepala yang kronik. Penyakit ini berlaku dalam kalangan kaum wanita daripada lelaki. Wanita lebih banyak terkena migrain berbanding dengan lelaki. Kadangkala migrain agak sukar dibezakan dengan sakit kepala jenis lain. Sakit kepala akibat gangguan pada sinus atau ketegangan otot leher mempunyai gejala yang hampir sama dengan gejala migrain. Migrain juga berlaku bersama-sama penyakit lain, contohnya asma dan depresi. Penyakit yang sangat berat, misalnya tumor atau infeksi, turut menimbulkan gejala yang mirip migrain. Namun demikian, kejadian ini sangat jarang-jarang berlaku.

____

Rencana ini dipetik daripada Dewan Kosmik Julai 2012.

Posted in: Sains Neuron

Kekakuan Otot

OLEH MAZIRA MOHAMAD GHAZALI

Kekejangan otot menyebabkan tubuh tidak dapat digerakkan.

TETANUS atau kancing  gigi  merupakan penyakit akut yang menyerang susunan saraf pusat yang disebabkan oleh racun tetanospasmin yang dihasilkan oleh bakteria berspora Clostridium tetani. Perkataan tetanus diambil daripada bahasa Yunani, iaitu tetanos daripada teinein yang bermaksud menegang.

Penyakit ini ditandai dengan kekakuan otot (spasma) tanpa disertai gangguan kesedaran. Clostridium tetani ialah bakteria yang berbentuk batang, ramping, berukuran 2-5 x 0.4-0.5 milimikro yang berbentuk spora selama di luar tubuh manusia, tersebar luas di tanah dan mengeluarkan toksin apabila dalam keadaan baik.  Bakteria ini termasuk dalam golongan gram positif dan hidupnya anaerob serta mengeluarkan toksin yang bersifat neurotoksik. Toksin ini (tetanuspasmin) menyebabkan kekejangan otot dan saraf periferi setempat. Spora daripada Clostridium tetani dapat hidup selama bertahun-tahun dan mampu bertahan dalam suhu yang sangat tinggi.

Kebiasaannya, jangkitan berlaku melalui jangkitan luka dan sering kali melibatkan cedera luka atau tusukan yang dalam. Ketika jangkitan berlaku, kekejangan otot berlaku pada rahang dan di tempat lain pada badan. Jangkitan boleh dielakkan melalui pelalian yang betul dan profilaksis selepas dedahan. Kancing gigi menyerang interaksi antara urat saraf dan otot yang terstimulasi, iaitu jaringan neuromuscular. Penyakit ini tidak menular daripada seseorang kepada seseorang. Penyakit ini terjadi apabila bakteria berubah bentuk vegetatif dalam tubuh manusia. Sebenarnya, bakteria ini menghasilkan tiga toksin, namun tetanuspasmin penyebab utama tetanus.

____

Rencana ini dipetik daripada Dewan Kosmik April 2012.

Posted in: Sains Neuron