Burung Tiung Mas Terbang Tinggi

Oleh: Jasmi Abdul

Burung tiung mas (Gracula religiosa) atau Hill myna satu daripada spesies burung tiung yang ada di Malaysia. Spesies burung tiung yang lain ialah tiung kerbau, tiung hutan dan tiung batu. Saiz burung tiung mas lebih besar berbanding dengan saiz burung tiung kerbau.

Tiung mas digolongkan dalam keluarga Sturnidae. Bulunya berwarna hitam gelap berkilat. Ada dua keping kulit nipis pada bahagian atas belakang pangkal tengkuknya. Kulit nipis ini berwarna kuning keemasan. Malah, ada juga kulit nipis berwarna kuning keemasan pada bahagian pipinya. Ciri inilah yang menyebabkan burung ini dikenali sebagai tiung mas.

Burung tiung mas mengeluarkan bunyi yang kuat dan nyaring, iaitu tiung, tiung, tiung, berulang-ulang. Bunyi ini boleh didengari hingga hampir 500 meter. Burung tiung mas berbunyi ketika terbang atau ketika hinggap pada dahan pokok yang tinggi. Burung ini berbunyi untuk memanggil burung betina dan menentukan kawasan keliarannya.

Rencana ini dipetik daripada Majalah Dewan Kosmik Januari 2019.

Posted in: Konservasi

LANDAK NIBUNG PANDAI BERENANG

Oleh: Jasmi Abdul

Landak nibung (Atherurus macrourus) atau landak batu atau “Brush-tailed Purcupine” ialah satu daripada tiga spesies landak yang ada di Malaysia. Dua spesies landak yang lain ialah landak raya (Hystrix brachyura) dan landak padi (Trichys lipura).

Landak padi pula ialah landak yang paling kecil antara ketiga-tiga spesies landak ini dengan berat tidak melebihi dua kilogram. Landak nibung berbeza daripada landak raya dari segi bentuk, saiz dan warna bulunya. Landak nibung lebih kecil berbanding dengan landak raya. Berat badannya lebih kurang empat kilogram.

Taburan landak nibung bermula dari Assam di India sehingga selatan China, Indochina dan Sumatera. Bulunya berwarna coklat dan lebih pipih berbanding dengan bulu landak raya yang lebih panjang, bulat dan tajam seperti duri. Landak raya boleh mencapai berat sehingga 10 kilogram dan bulunya berwarna hitam dan putih. Semua spesies landak tinggal di dalam lubang yang digalinya. Landak aktif pada waktu malam dan lebih gemar tidur atau berehat pada waktu siang.

Landak nibung jarang-jarang ditemukan, tidak seperti landak raya yang kesan tapak kakinya mudah dilihat di kawasan hutan tanah pamah, terutamanya di laluan jalan balak atau di tepi tebing sungai yang berpasir.

Rencana ini dipetik daripada Majalah Dewan Kosmik Disember 2018.

Posted in: Konservasi

BEREK-BEREK CARIK DADA SUKAR DIPERLIHARA

Oleh: Jasmi Abdul

Berek-berek carik dada atau “Blue-tailed bee-eater” ialah burung yang berasal daripada keluarga Miropidae. Nama saintifiknya ialah Merops philippinus. Burung berek-berek carik dada biasanya ditemukan di kawasan lapang, kawasan pertanian, sawah padi, paya rumput, hutan paya bakau dan kawasan pinggir pantai.

Burung ini juga dikenali sebagai burung beberek. Bunyinya nyaring dan garau, iaitu berek, berek, berek atau preep, preep,preep, berulang-ulang. Mungkin daripada bunyi ini, orang Melayu menamakan burung ini sebagai burung berek-berek. Burung berek-berek carik dada mempunyai warna yang agak menarik. Kepalanya berwarna coklat kemerah-merahan. Bulu pada bahagian perutnya berwarna kelabu. Ekornya pula berwarna biru. Pada bahagian matanya ada bulu berwarna hitam memanjang seakan-akan topeng.

Panjang keseluruhan berek-berekcarik dada antara 23 cm hingga 25 cm. Muncung atau paruhnya tirus dan panjang, berwarna hitam dan bengkok sedikit ke bawah. Paruh sebegini memudahkannya untuk menangkap serangga yang terbang.

Rencana ini dipetik daripada Majalah Dewan Kosmik November 2018.

Posted in: Konservasi

TUNTUNG LAUT TERANCAM

Oleh: Azlina Su

Callagur borneoensis atau tuntung laut ialah spesies yang terancam. Haiwan ini unik kerana habitatnya di sungai, tetapi bertelur di kawasan pantai berpasir. Tuntung laut dapat dikenali berdasarkan tanda merah pada bahagian kepalanya dan bilangan jari kakinya, iaitu lima jari. Bilangan jari ini berbeza daripada spesies tuntung sungai yang mempunyai empat jari kaki sahaja dan saudara terdekat bagi spesies ini.

Cangkerang tuntung laut berwarna keputihan dan sangat keras. Tuntung laut termasuk dalam kategori Filum Chordata, kelas Reptilia, order Testudines dan keluarga Emididae, iaitu sama seperti tuntung sungai, Batagur baska. Nama tempatan lainnya ialah “painted batagur”, “saw-jawed turtle” dan “three-striped Batagur”.

Spesies ini dikategorikan oleh Kesatuan Antarabangsa untuk Pemuliharaan Alam (IUCN) sebagai spesies yang sangat terancam dan disenaraikan dalam buku Red List of Threated Animals 1994 bersama-sama dengan 316 lagi spesies reptilia, seperti “river terrapin”, “radiated tortoise” dan “chinese alligator”. Malaysia satusatunya negara yang populasi spesies ini masih wujud dengan anggaran bilangan hanya mencapai beberapa ribu ekor.

Rencana ini dipetik daripada Majalah Kosmik Ogos 2018.

Posted in: Konservasi

MERBAH MATA MERAH BERBUNYI RIUH


Dari segi fizikalnya, merbah matamerah mempunyai warna bulu yanghampir sama dengan warna buluburung merbah kapur, iaitu coklat padabahagian kepak dan coklat muda padabahagian perut. Walau bagaimanapun,merbah mata merah tidak mempunyaibulu berwarna kuning pada bahagiandubur seperti yang ada pada burungmerbah kapur. Mata merbah matamerah berwarna merah, sementara anakmatanya berwarna hitam. Paruhnyatajam dan berwarna gelap. Keseluruhanpanjang badannya dapat mencapaihingga 19 cm.
Merbah mata merah mengeluarkan bunyi “peeer … peeer … peeer” yang nyaring, halus dan bergetar secara
berulang-ulang. Yang menariknya, burung ini gemar terbang secara berkawan, terutamanya apabila keluar mencari makanan pada waktu pagi.
Merbah mata merah suka bersembunyi di kawasan yang terlindung, seperti di bawah rimbunan pohon yang rendang di tepi hutan atau kawasan belukar. Hal ini berbeza daripada merbah kapur yang gemar mendedahkan dirinya di kawasan lapang. Pada waktu awal pagi, merbah mata merah berbunyi dengan riuhnya di kawasan tempatnya berehat dan tidur sebelum keluar mencari makanan.
___

Rencara ini dipetik daripada Dewan Kosmik September 2017.

Sila dapatkan borang langganan untuk urusan langganan.

Posted in: Konservasi

Tirjup Tanah Spesies Unik

Dari segi saiz, tirjup tanah sama
besar dengan burung pipit rumah
dengan panjang keseluruhannya lebih
kurang antara 19 cm hingga 20 cm.
Tirjup tanah mempunyai bulu kepak dan
kepala berwarna coklat, sementara bulu
pada bahagian perutnya berwarna putih.
Bulu pada bahagian tepi matanya yang
mengunjur ke bahagian leher berwarna
hitam, manakala bulu pada bahagian
dagu sehingga bahagian dadanya
berwarna putih, seakan-akan seperti
memakai topeng muka. Ekornya kecil,
pendek dan tirus, manakala paruhnya
tajam. Paruh pada bahagian atas
membengkok ke bawah seperti paruh
burung helang.
Tirjup tanah mengeluarkan bunyi
yang laju dan berulang-ulang, iaitu set
… set … set … set … set. Tirjup tanah
gemar hinggap di atas dahan kayu mati
yang ada di kawasan lapang. Hal ini
dikatakan demikian kerana tirjup tanah
dapat melihat serangga, seperti belalang
atau belalang patung, yang terbang
berhampirannya. Kadang-kadang, tirjup
tanah turun ke tanah untuk menangkap
serangga yang merayap di atas tanah.
Kawasan keliaran tirjup tanah tidak
besar, iaitu lebih kurang 100 meter
persegi.
Tirjup tanah berada di kawasan
keliarannya ini selagi ada serangga yang
dapat dimakannya. Apabila senja, tirjup
tanah mencari pokok rendang yang
berhampiran dengannya untuk berehat
dan tidur.
Tirjup tanah amat sensitif terhadap
kehadiran manusia di kawasan
keliarannya. Burung ini terbang
segera untuk menyembunyikan diri
apabila mendapati manusia cuba
menghampirinya, walaupun pada jarak
lebih kurang 30 meter. Habitat tirjup
tanah ialah pinggir hutan, belukar,
kawasan lapang, dusun buah dan
tanaman, serta kawasan kampung.
Burung ini dapat ditemukan di kawasan
dengan ketinggian hingga dua ribu meter
dari aras laut.
___

Rencara ini dipetik daripada Dewan Kosmik Ogos 2017.

Sila dapatkan borang langganan untuk urusan langganan.

Posted in: Konservasi

ULAR KAPAK SUMATERA PEMBUNUH CEPAT

Ular kapak sumatera atau Tremeressurus sumatranaialah satu daripada lima spesies ular kapak yang ada diSemenanjung Malaysia. Empat spesies lain ialah ular kapakbodoh, ular kapak tok kong, ular kapak bakau dan ular kapakgunung. Semua ular kapak dikategorikan sebagai haiwan berbisadan digolongkan dalam keluarga Biodea.
Ular kapak mengeluarkan bisa yang mengandungi hemotoksin yang dapat menyebabkan keracunan darah dan otot. Bentuk fizikal ular kapak hampir sama dengan ular orok-orok atau Rattle snake yang dapat ditemukan di Benua Amerika Utara. Namun begitu, ular orok-orok mempunyai ekor yang dapat bergetar dan berbunyi, seperti alat permainan orok-orok.
Semua jenis ular kapak mempunyai alat deria, iaitu lubang kecil yang ada di antara hidung dengan mata. Alat deria ini dapat mengesan haba daripada mangsanya yang berdarah panas, seperti tikus, tupai dan burung, pada jarak tertentu.
Dari segi fizikal, tubuh ular kapak sumatera berwarna hijau dan bercampur dengan warna kuning kemerah-merahan dan berwarna merah jambu pada bahagian hujung ekornya. Rupanya kelihatan berbelang dengan warna hitam di sepanjang tubuh ular kapak sumatera yang masih kecil. Ada garisan berwarna putih di sisi perutnya. Kepalanya berbentuk seperti kapak, iaitu hampir tiga segi. Tubuhnya juga berbentuk tiga segi. Kebanyakan ular yang berbisa mempunyai bentuk badan seperti ini. Anak matanya pula membujur dan berwarna hitam.
___

Rencara ini dipetik daripada Dewan Kosmik Mei 2017.

Sila dapatkan borang langganan untuk urusan langganan.

Posted in: Konservasi

KUANG CERMIN HIDUP DI TANAH TINGGI

Burung kuang cermin (Polypectron inopinatum) atau Rostchild Peacock Pheasant ialah spesies burung kuang yang ada di Malaysia, tetapi sangat sukar ditemukan. Burung ini spesies kuang yang elusif seperti burung kuang gunung (Renarthia ocellata).

Kuang cermin digolongkan dalam keluarga Phesanidae. Spesies ini hanya ditemukan di altitud yang tinggi, iaitu pada ketinggian lebih kurang 1300 meter dari paras laut. Burung ini dapat ditemukan di permatang Gunung Pine Trees di Bukit Fraser, Pahang pada ketinggian lebih kurang 1300 meter dari paras laut.
Spesies ini juga ditemukan di Cameron Highland, Banjaran Gunung Tahan dan Bukit Larut, Perak. Saiz tubuhnya hampir sama dengan burung merak pongsu (Polypectron malacensis), tetapi ekornya lebih panjang dan tidak mempunyai jambul seperti yang ada pada burung merak pongsu jantan.
Warna bulu kepak kuang cermin coklat keperang-perangan. Warna bulu pada bahagian dada dan perutnya gelap. Ada tompok berwarna biru tua sebesar duit syiling lima sen pada bahagian bulu kepaknya. Ekornya panjang dan berwarna coklat kemerah-merahan. Ada banyak tompok halus berwarna putih pada bahagian atas ekornya.
___

Rencana ini dipetik daripada Dewan Kosmik, Disember 2016.

Sila dapatkan borang langganan untuk urusan langganan.

Posted in: Konservasi

HELANG SIKAP SUKA BERSEMBUNYI

Helang sikap (Accipiter trivirgatus) atau Crested Goshawkialah satu daripada spesies helang bertubuh kecil yang mudah ditemukan di kawasan kampung, dusun buah dan pinggirhutan. Spesies ini digolongkan dalam keluarga Accipitridae.
Warna bulu kepak helang sikap ialah coklat kemerah-merahan, manakala bulu pada bahagian perutnya berlorek putih dan berwarna coklat. Bulu pada bahagian kepalanya berwarna kelabu gelap. Panjang keseluruhannya antara 40 sentimeter hingga 46 sentimeter dan beratnya antara 224 gram hingga 450 gram.
Helang sikap mempunyai jambul kecil pada bahagian belakang kepalanya. Matanya berwarna kuning, manakala anak matanya berwarna hitam. Paruhnya tajam dan bahagian hujung paruh atasnya pula membengkok ke bawah. Kukunya yang tajam membolehkannya mencengkam mangsa dengan kuatnya.
Apabila terbang, helang sikap seperti meluncur di udara. Ada kalanya, burung ini terbang dengan meniru atau membuat “mimik” burung tekukur, iaitu mengepak-ngepakkan sayapnya seolah-olah berlabuh di udara ketika terbang dan kemudian meluncur laju ke destinasinya.
___

Rencana ini dipetik daripada Dewan Kosmik, Oktober 2016.

Sila dapatkan borang langganan untuk urusan langganan.

Posted in: Konservasi

RAPANG DUIT BERBUNYI RIUH

Rapang duit (Vanillus indicus), atau Red-Wattled Lapwing, ialah satu daripada spesies burung liar yang mudah ditemukan di kawasan tanah lapang, lombong tinggal dan paya rumput. Spesies ini digolongkan dalam keluarga Charadriidae dan dikatakan sebagai burung tempatan kerana membiak di Malaysia.

Burung rapang duit mempunyai warna yang menarik, iaitu merah, hitam, putih, kelabu dan kuning. Bulu pada bahagian atas kepaknya berwarna coklat kelabu. Bulu pada perutnya pula berwarna putih. Bulu pada bahagian kepala dada dan lehernya berwarna hitam. Bulu pada bahagian tepi kepaknya berwarna hitam.

Sementara itu, ada bulu berwarna putih di kedua-dua belah pipi rapang duit. Kaki burung ini panjang dan berwarna kuning. Ada warna merah menyala dari bahagian sisi mata hingga separuh muncungnya. Bahagian hujung muncung burung ini pula berwarna hitam. Warna antara burung jantan dengan burung betina rapang duit tidak banyak beza, melainkan burung jantan bertubuh lebih besar dan mempunyai warna yang lebih garang.

Biasanya, rapang duit suka berkawan dan berpasangan. Burung ini berbeza daripada spesies burung rapang yang lain, seperti burung rapang keruit, yang tergolong dalam burung berhijrah yang mencari makanan di kawasan berlumpur atau kawasan tanah lembap yang ada di Malaysia.

___

Rencana ini dipetik daripada Dewan Kosmik, Oktober 2015.

Sila dapatkan borang langganan untuk urusan langganan.

Posted in: Konservasi