WAJAH DAN HARAPAN BAHARU DBP

Oleh: S. Ahamd

Sejak awal penubuhannya, Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) tidak pernah terlepas daripada tanggungjawab untuk mengembangkan dan mendaulatkan bahasa Melayu. Kendatipun, tanggungjawab dan tugas ini bukan terletak di atas bahu DBP sahaja, malah harus mendapat sokongan dan dorongan daripada pelbagai pihak. Perjuangan ini tidak pernah selesai. Dalam usaha merentasi cabaran dan dugaan untuk memartabatkan bahasa Melayu, pasti ada sahaja rintangan tertentu yang terpaksa dihadapi oleh DBP serta golongan dan individu yang turut mencintai bahasa kebangsaan.

Baru-baru ini, terdapat pelbagai pandangan dan pendapat yang dilontarkan oleh pelbagai pihak tentang isu Sijil Peperiksaan Bersepadu (UEC). Terdapat pandangan umum yang menyatakan bahawa jika UEC dilaksanakan, maka kedaulatan dan martabat bahasa Melayu akan terhakis.

Oleh itu, sidang media khas telah dilaksanakan oleh DBP pada 27 Julai bagi menjelaskan kedudukan DBP dalam isu tersebut. Pengerusi Lembaga Pengelola DBP, Profesor Dr. Mohamed Hatta Shaharom dalam sidang media tersebut menyatakan bahawa DBP menyokong kenyataan YB Menteri Pendidikan supaya kajian menyeluruh dan holistik berkaitan dengan isu pengiktirafan UEC dilaksanakan.

Profesor Dr. Mohamed Hatta memberikan jaminan banyak agenda baharu berkaitan bahasa dan kesusasteraan 
akan terus dilaksanakan oleh DBP.

Rencana ini dipetik daripada Majalah Dewan Kosmik September 2018.

Posted in: Fokus Khas

TOKOH PENYELIDIK UiTM Perlis

Oleh: Muhd. Syukri Anwar

Ketokohan beliau tidak dapat disangkal. Kewibawaannya ketika mengemudi pelbagai persatuan membuktikan bahawa susuk ini bukanlah calang-calang pemimpin. Deretan anugerah yang diterima pula mencerminkan pengiktirafan demi pengiktirafan atas sumbangan, penyelidikan dan kesarjanaannya.

Benarlah kata pepatah, hanya jauhari mengenal manikam. Menerusi ciri penting ini, tidak hairanlah apabila Profesor Mayda Dr. Mohd. Azlan Mohd. Ishak, iaitu tokoh penyelidik yang dimaksudkan ini, dinaikkan pangkat secara terus kepada profesor madya daripada pensyarah biasa pada bulan Jun 2009.

Manikam yang digilap dan diberi kepercayaan ini tidak mensia-siakan amanah yang diberi apabila terus membuktikan bahawa pelantikannya sebagai Timbalan Rektor Kampus, Bahagian Penyelidikan, Jaringan Industri, Masyarakat dan Alumni sejak tahun 2011 ialah suatu yang tepat dan bukanlah disebabkan oleh nasib atau ketiadaan calon yang lebih baik.
Rencana ini dipetik daripada Majalah Kosmik Mac 2018

Posted in: Fokus Khas

i-IDeATM 2018 Mangkin Perlis Negeri Maju

Oleh: Mohd. Syukri Anwar

Pertandingan Inovasi, Reka Bentuk dan Artikulasi Antarabangsa (i-IDeATM) ialah program multidisiplin anjuran Bahagian Penyelidikan dan Jaringan Industri, Universiti Teknologi MARA (UiTM), Cawangan Perlis sejak tahun 2013. Acara utamanya ialah pertandingan inovasi yang memfokuskan produk penyelidikan dan inovasi dalam kalangan warga UiTM Cawangan Perlis dan peserta daripada pelbagai latar belakang dari dalam dan luar negara.

Program ini juga berperanan sebagai platform dan penghubung antara pereka cipta, penyelidik, industri dan orang awam untuk berkongsi idea dan produk yang berpotensi untuk dikomersialkan. Bagi mengetahui program yang memasuki edisi keempat penganjurannya ini dengan lebih lanjut, ikuti wawancara bersama-sama dengan YBrs. Tuan Zailuddin Ariffin, Rektor UiTM Cawangan Perlis.

Matlamat penganjuran i-IDeATM adalah untuk membolehkan peserta yang bersaing dalam kategori tertentu mempersembahkan idea inovasi masing-masing dengan lebih spesifik, fokus dan sempurna. Sebagai perbandingan, dalam pertandingan peringkat kebangsaan yang pernah dijalankan, semua produk yang diperkenalkan dapat diterima, tetapi tidak spesifik terhadap pengembangan idea yang ingin ditonjolkan. Jika kategori yang dipertandingkan ini lebih spesifik, peserta dapat menonjolkan idea inovasi masing-masing dengan lebih mendalam dan berkesan. Daripada keadaan inilah, idea penganjuran i-IDeATM, dicetuskan.

Rencana ini dipetik daripada Majalah Kosmik Mac 2018.

Posted in: Fokus Khas

PELANCARAN i-IDeATM 2018

Oleh: Mohd. Syukri Anwar

Arau, 24 Januari 2018 – UiTM Cawangan Perlis mengadakan majlis pelancaran i-IDeATM 2018 di Pekarangan Cmart, Arau untuk mempromosikan program ini yang akan diadakan pada 24 – 26 April 2018. Program mega ini program i-IDeATM kali keempat yang dianjurkan oleh UiTM Perlis dan akan disertai oleh peserta dari dalam dan luar negara.

Majlis pelancaran program i-IDeATM 2018 disempurnakan oleh Yang Berhormat Dato’ Dr. Syed Omar Sharifuddin Syed lkhsan, Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK), yang mewakili YAB Menteri Besar Perlis. Majlis ini turut dihadiri oleh Rektor UiTM Perlis, pengurusan kanan UiTM, penyelidik, wakil IPT dan sekolah.

Dalam ucapan aluan, Rektor UiTM Perlis, Tuan Zailuddin Ariffin menerangkan objektif utama i-IDeATM 2018, iaitu sebagai penghubung antara pereka cipta, penyelidik dengan pihak industri menerusi perkongsian idea. Selain itu, diharap agar i-IDeATM 2018 dapat meningkatkan imej UiTM sebagai universiti yang menekankan aspek inovasi dan pengkomersialan.
Rencana ini dipetik daripada Majalah Kosmik Mac 2018.
Posted in: Fokus Khas

Ikan Pelaga ke Pasaran Global

Oleh MOHAMAD ZAINI SULEIMAN

PENANGKAPAN ikan dari habitat semula jadi, seperti ikan pelaga, sepat, seluang, barb dan loach sememangnya sudah lama wujud di negara ini. Aktiviti ini dilakukan oleh segelintir masyarakat orang asli dan penduduk tempatan. Ikan ini dibeli oleh peraih dengan harga yang murah untuk dikumpulkan dan digredkan berdasarkan saiz, kualiti dan jenis.

Apabila peluang pasaran eksport dan permintaan yang semakin meningkat dan terbuka luas, pengusaha ikan hiasan lebih suka membiak sendiri ikan hiasan di dalam kurungan. Bermula dengan jenis yang biasa, iaitu ikan emas, gourami dan sepat, mereka membiakkannya di dalam tangki dan membesarkan di dalam kolam tanah.
Walaupun beberapa jenis ikan hiasan eksotik dihasilkan secara komersial, iaitu membiakkannya di dalam kurungan, jenis ikan liar tempatan, seperti loach (sejenis belut kecil), ikan pelaga, seluang (Rasbora sp) dan barb yang bernilai tinggi masih belum dapat dibiakkan secara komersial. Kebanyakan jenis ikan ini masih ditangkap terus dari perairan dan habitat semula jadi.
Ikan yang sangat unik dalam famili Belontidae, kebanyakannya hanya boleh ditemui di Nusantara, seperti Malaysia, Indonesia dan Thailand. Berdasarkan maklumat yang dilaporkan dalam Fishbase (2012), di Malaysia sahaja terdapat sebanyak 25 spesies ikan pelaga liar, iaitu 12 spesies terdapat di Semenanjung, lima spesies di Sarawak dan empat spesies di Sabah.

____

Rencana ini dipetik daripada Dewan Kosmik Jun 2012.

Posted in: Fokus Khas