Sengketa Udang Galah

Oleh Suhairi Alimon

Hierarki berasal daripada perkataan Greek, iaitu hierarchia yang merujuk susunan perkara, seperti objek, nama, nilai dan kategori berdasarkan urutan. Contohnya, atas – bawah – sama taraf. Hierarki juga ialah susunan secara langsung atau tidak, dan secara menegak atau melintang. Susunan ini berdasarkan keutamaan, iaitu lebih penting – kurang penting, lebih tua – lebih muda.

Dalam populasi haiwan, fenomena hierarki dipercayai wujud sejak kewujudan haiwan dan berterusan hingga kiamat. Sistem hierarki dalam kelompok haiwan sangat penting. Hal ini dikatakan demikian kerana peranan atau tugas individu dalam kumpulan ini dilambangkan menerusi sistem ini. Sistem ini juga diibaratkan mekanisme klasik yang mengekalkan kemandirian suatu spesies.

Biasanya, ketua kelompok menjadi pengawal atau penyelamat kumpulan daripada gangguan kelompok lain. Contohnya, ketua populasi kera mendahului anak buahnya ketika bergerak dan ketika menghadapi musuh. Sebaliknya, ketua populasi menjadi individu terakhir yang meninggalkan kawasan ketika berundur.

Ketua populasi dapat wujud secara tabii yang terancang menerusi pemberian nutrien tertentu supaya dapat menjadi raja, permaisuri, pekerja dan soldadu, seperti dalam kumpulan lebah. Ketua juga dapat wujud setelah satu pertempuran fizikal yang ganas berlaku antara dua individu yang berebut menjadi penguasa. Hal ini mungkin berlaku antara dua individu berlainan atau antara pencabar dengan ketua yang sedia ada. Pertempuran ini ganas dan kejam. Hal ini dikatakan demikian kerana pihak yang kalah luka dan patah. Malah, yang kalah ini kerap mati.

___

Rencana ini dipetik daripada Dewan Kosmik Bil 6 2015.

Sila dapatkan borang langganan untuk urusan langganan.

Ikan Pelaga Merak Air yang Unik

Oleh Zaki Ali

Pelaga terkenal dengan keindahan dirinya yang mampu mengeluarkan warna dengan corak yang sangat indah dan mengagumkan. Keindahan ikan ini dipamerkan dalam pelbagai cara. Suatu ketika dahulu penggemar ikan pelaga menanam bekas atau tempat ikan di dalam tanah. Permukaannya dibuka bagi tujuan pengudaraan. Ikan ini diletakkan di dalam lubang selama berminggu-minggu. Dalam masa yang sama, makanan seperti jentik-jentik dan makanan rumusan diberi. Setelah ditanam dengan sekitaran yang gelap dalam tempoh tertentu, ikan pelaga dikeluarkan.

Apabila ikan pelaga ini diadukan dengan ikan pelaga yang lain menggunakan bekas kaca, secara refleks ikan pelaga menjadi agresif dan aktif dengan menerbitkan warna dan corak yang garang. Ikan pelaga menggabungkan penyemarakan sirip ekor yang mengembang sepenuhnya. Warna corak dan sisik yang bersinar penuh menghasilkan warna yang unik dan mempesonakan.

Kini, apabila ikan pelaga dikomersialkan, peminat atau penternak ikan pelaga menginovasi cara pembiakannya dengan mengacukkan warna dan jenis. Kaedah sedemikian menghasilkan ikan pelaga yang lebih menarik dan cantik.

Ikan pelaga diibaratkan merak air yang unik. Antara keunikannya termasuklah tidak memerlukan alat pengudaraan untuk dipelihara, didapati di pelbagai perairan dan terdiri daripada pelbagai jenis. Berbanding dengan ikan daripada keluarga yang lain, ikan daripada keluarga Anabantids memiliki sejenis organ yang dikenali sebagai labirin yang membolehkannya bernafas di permukaan air menggunakan udara dari luar bagi menampung keperluan oksigennya.

___

Rencana ini dipetik daripada Dewan Kosmik Bil 5 2015.

Sila dapatkan borang langganan untuk urusan langganan.

Teknologi Akuakultur Memacu Industri Perikanan

Oleh Idris Ahmad

Akuakultur merupakan proses pemuliharaan pelbagai spesies hidupan akuatik, sama ada di dalam air tawar, air payau atau air masin. Proses pemuliharaan ini dilakukan dalam sekitaran terkawal bertujuan meningkatkan kuantiti produk berunsurkan protein yang berkualiti tinggi dan selamat dimakan.

Bidang akuakultur menggunakan sumber tanah, perairan di sungai, saliran, tasik dan laut secara optimum. Sehubungan itu, aplikasi akuakultur dalam kehidupan manusia perlu dikembangkan dan difahami oleh setiap lapisan masyarakat.

Tanpa kefahaman asas, kepentingan akuakultur amat sukar ditafsirkan, melainkan menerusi penerapan awal secara praktikal, terutamanya di sekolah. Matlamatnya adalah untuk memaparkan fungsi hidupan akuatik, organisasi, struktur dan keperluannya, termasuklah kaedah, prosedur dan proses pemuliharaan.

Di Malaysia, penternakan ikan dan udang bermula sejak akhir era 1950-an di beberapa daerah di Kedah, Perak, Pahang, Kelantan, Terengganu, Johor, Negeri Sembilan, Sabah dan Sarawak. Tumbesaran ikan dan udang di negara ini cepat kerana Malaysia beriklim tropika. Keadaan ini menggalakkan industri akuakultur. Namun begitu, jumlah ini masih belum seiring dengan pembangunan dan keperluan penduduk.

___

Rencana ini dipetik daripada Dewan Kosmik Bil 4 2015.

Sila dapatkan borang langganan untuk urusan langganan.

Akuaskap Makin Diminati

Oleh Norhanizan Sahidin

Apabila hobi memelihara ikan diperkatakan, terbayang akuarium yang dipenuhi dengan ikan hiasan yang cantik dan peralatan hiasan dalaman yang terdiri daripada kapal miniatur yang pecah, pasir dan tumbuhan plastik dengan bahagian belakang akuarium tertampal poster gambar pokok.

Pada masa ini, trend terbaharu akuarium dunia ialah akuaskap. Akuaskap ialah seni menghias akuarium menggunakan tumbuhan akuatik atau tumbuhan akuarium, susunan batu besar, batu kerikil, tunggul kayu, tanah dan pasir secara estetik di dalam akuarium. Aktiviti ini seolah-olah berkebun di dalam air.

Ada pelbagai konsep menghias akuarium. Namun begitu, konsep yang paling diminati oleh pelbagai golongan masyarakat ialah konsep semula jadi. Konsep semula jadi dipelopori dan dipopularkan oleh Takashi Amano.

Takashi Amano ialah seorang jurugambar profesional dan mengelilingi dunia untuk mengambil gambar alam semula jadi. Beliau memperkenalkan akuaskap mini menyerupai alam semula jadi di dalam akuarium. Buku beliau yang terkenal, iaitu Nature Aquarium World yang diterbitkan dalam tiga jilid mencetuskan fenomena baharu hiasan akuarium dunia.

___

Rencara ini dipetik daripada Dewan Kosmik Mac 2015.

Sila dapatkan borang langganan untuk urusan langganan.

Kaedah Menternak Gamat Teripang

Oleh Zaidnuddin Ilias

Penternakan ialah peringkat akhir dalam kitar pembiakan dan ternakan gamat. Gamat diternak di sekitaran semula jadi hingga mencapai saiz pasaran sebelum dijual. Pada peringkat ini, anak gamat yang mencapai saiz yang sesuai bagi ternakan dikeluarkan daripada hatceri dan diternak dalam sistem ternakan luar hingga mencapai saiz pasaran. Umumnya, kaedah menternak gamat terbahagi kepada tiga cara, iaitu kolam, kandang dan pelepasan umum.

Saiz anak gamat yang dilepaskan di kolam atau kandang adalah antara 15 – 100 gram. Makin besar saiz anak gamat yang dilepaskan, makin tinggi kadar hidup anak gamat. Benih gamat dapat didapati daripada hatceri gamat atau nelayan yang mengutip benih gamat daripada laut.

Tempoh ternakan untuk mencapai saiz pasaran mengambil masa antara enam hingga 12 bulan dan bergantung pada banyak faktor, seperti cuaca, makanan dan kadar tumbesaran benih gamat.

Oleh sebab tempoh ternakan panjang, kaedah yang digunakan perlu dipilih dengan teliti. Kaedah yang dipilih perlu selamat, tahan cuaca dan mudah dipantau bagi mengelakkan kecurian gamat. Ternakan di laut perlu mengambil kira keadaan cuaca, seperti ribut atau tenang, dan hujan atau kemarau.

___

Rencara ini dipetik daripada Dewan Kosmik Februari 2015.

Sila dapatkan borang langganan untuk urusan langganan.

Penyu Karah Penyu Tercantik di Dunia

Oleh Rosmawati Ghazali dan Mohd. Azam Jusoh


Penyu karah dan penyu lain wujud sejak zaman prasejarah, iaitu 150 juta tahun yang lalu. Spesies marin ini ialah haiwan reptilia purba yang masih kekal hingga kini. Bentuk fizikal penyu karah masih sama, walaupun dunia mengalami perubahan selama jutaan tahun. Saiz karapas penyu karah dapat mencapai 95 cm (24 – 37 inci). Penyu karah mudah dikenali kerana mulutnya kelihatan seperti paruh.

Masyarakat sering keliru antara penyu dengan kura-kura. Penyu tidak sama seperti kura-kura. Penyu tidak dapat membenamkan kepalanya jauh ke dalam karapas. Penyu mempunyai kelopak atas mata yang besar yang bertindak sebagai pelindung mata.

Selain itu, penyu tidak mempunyai bukaan telinga luar. Lubang telinga penyu hanya dapat dilihat seperti bukaan lubang yang kecil pada bahagian tepi kepalanya. Haiwan ini ialah reptilia marin yang tidak mempunyai gigi dan dietnya bergantung pada makanan yang lembut dan mudah ditelan. Saiz rahang penyu pula pelbagai dan bergantung pada diet dan spesies.

Umumnya, semua spesies penyu mempunyai struktur cangkerang (karapas) pada bahagian atas abdomen. Penyu karah dikenali sebagai penyu tercantik di dunia kerana mempunyai karapas yang bercorak batik keemasan. Karapas penyu karah juga mempunyai paten yang unik seakan-akan sisik yang bertindih. Saiz karapas berbeza-beza bagi setiap spesies.

___

Rencara ini dipetik daripada Dewan Kosmik Januari 2015.

Sila dapatkan borang langganan untuk urusan langganan.

Rawatan Bau Lumpur Ikan Air Tawar

Oleh KAHARUDIN MD SALLEH
IKAN ternakan air tawar,  khususnya yang dihasilkan dari kolam tanah, biasanya berbau lumpur dan berasa hanyir apabila dimakan. Bau dan rasa yang kurang menyenangkan ini menjejaskan penggunaan dan seterusnya permintaan ikan tersebut, di samping menghalang usaha selanjutnya untuk mengetengahkan pelbagai produk nilai tambah daripada sumber ini. Keadaan ini berlarutan begitu lama sehingga kebanyakan orang tidak menjamah hidangan atau menu makanan ikan air tawar. Mereka langsung tidak tertarik dengan pelbagai jenis ikan air tawar yang berada di pasaran.
Bau lumpur ikan disebabkan oleh dua bahan organik utama yang dikenal pasti terdapat di dalam tisu ikan, iaitu 2-Methylisoborneol (MIB) dan geosmin (1,10-trans-dimethyl-trans-9-decalol). MIB dan geosmin merupakan metabolit sampingan yang dihasilkan oleh mikroorganisma, terutama daripada kumpulan alga biru hijau (sianofit), seperti Oscillatoria sp. dan  Anabaena sp., kulat (aktinomiset) dan bakteria (Streptomyces tendae).
Agen ini yang terdapat di dalam kolam mampu diserap dengan mudah oleh ikan ke dalam tisunya melalui insang. Kajian yang dijalankan terhadap ikan keli oleh Jabatan Pertanian Amerika Syarikat menunjukkan bahawa tisu ikan yang mengandungi lebih daripada 0.7 mg kg-1 ikan, didapati tidak enak untuk dimakan. Walau bagaimanapun, tidak semua bakteria dan alga memberikan kesan negatif terhadap ternakan. Beberapa hidupan seni air, seperti Chlamydomonas peterfii daripada alga biru hijau didapati menghasilkan bau buah-buahan dan bunga pada air.
Antara langkah awal yang disyorkan perlu diambil untuk mengurangkan permasalahan ini termasuklah melalui pengawalan pencambahan beberapa jenis alga tertentu semasa ternakan. Walau bagaimanapun, ikan ternakan yang dihasilkan di dalam kolam tanah perlu dirawat terlebih dahulu untuk menghilangkan bau lumpur sebelum dipasarkan.

____

Rencana ini dipetik daripada Dewan Kosmik Ogos 2012.

Pembenihan Ikan Tilapia

Oleh AHMAD FUAD AHMAD
SEHINGGA kini penternak kurang melaksanakan pengeluaran benih ikan tilapia sendiri. Ada penternak yang menghadapi kesukaran untuk menghasilkan benih bermutu kerana melibatkan kos yang tinggi. Jika mereka berjaya melaksanakannya sendiri, dapat menjimatkan kos pengeluaran, menjamin bekalan berkualiti, serta merancang pengeluaran ikan ternakan sehingga dapat meningkatkan keuntungan projek.
Terdapat keistimewaan dalam pengeluaran benih ikan tilapia sendiri berbanding dengan pengeluaran benih spesies ikan yang lain. Penternak mempunyai alternatif  untuk memilih kaedah pengeluaran benih yang lebih praktikal dan bersesuaian dengan hasil pengeluaran, kemampuan kewangan, keperluan tenaga kerja dan kemudahan yang sedia ada.
Pada masa ini terdapat beberapa kaedah pengeluaran benih ikan tilapia yang diamalkan secara semi intensif yang mudah hingga teknik intensif secara bioteknologi terkini.
____
Rencana ini dipetik daripada Dewan Kosmik Julai 2012.