Isu Endapan Asid Masih Relevan?

Oleh S. Mariam Sumari

Ungkapan endapan asid, pengasidan atmosfera dan hujan asid adalah antara ungkapan yang berkaitan dengan isu alam sekitar, khususnya pencemaran udara. Di rantau Asia Timur (Malaysia, Thailand, Indonesia dan Vietnam) ungkapan ini biasanya terhad di seminar atau persidangan yang dihadiri oleh sekumpulan kecil penyelidik.

Hal ini bukan isu panas seperti pemanasan global atau pemusnahan ozon yang mampu menarik perhatian penyelidik, orang kebanyakan dan pemerintah negara. Hal ini dikatakan demikian kerana kesannya terhadap manusia tidak mendadak atau ketara, seperti masalah jerebu yang biasa berlaku di Malaysia dan Singapura akibat pembakaran hutan di Sumatera.

Oleh sebab itu, fenomena ini tidak dianggap kritikal, seterusnya diabaikan oleh kebanyakan pihak berkuasa yang mempunyai mandat bagi menjadikan isu ini antara agenda negara yang perlu diberi perhatian.

Dengan pembangunan industri yang kian pesat di negara tertentu, seperti Malaysia, Indonesia, Vietnam dan Thailand, pengajaran daripada apa-apa yang berlaku pada negara yang tamadun industrinya berlaku lebih awal, seperti England dan Eropah perlu diambil pengajaran.

Hal ini bermula daripada Revolusi Industri di England dan Eropah sekitar abad ke-17 berikutan penemuan banyak arang batu dari perut bumi. Setelah itu, industri bertumbuh dengan amat pesat disertai dengan bahan pencemar yang dilepaskan ke udara tanpa kawalan hingga sampai ke kemuncaknya sekitar abad ke-18.

___

Rencara ini dipetik daripada Dewan Kosmik Januari 2015.

Sila dapatkan borang langganan untuk urusan langganan.

Posted in: Alam Sekitar, Fokus, Utama

Hantar Maklum Balas Anda