Penggenggam Tangan Tiruan Membantu Pesakit yang Diamputasi

Oleh Muhammad Mahadi Abdul Jamil, Radzi Ambar dan A. Malik Ali

Pada tahun 1871, seorang pengamal perubatan Amerika Syarikat (AS), Dr. Silas Weir Mitchell menyatakan bahawa banyak askar yang diamputasi akibat cedera ketika peperangan sivil Amerika masih mengerang kesakitan, seolah-olah organ yang dipotong masih ada dan menghasilkan kesakitan. Hal ini dimuatkan dalam artikel yang bertajuk Lippincott’s Magazine.

Kini, penyelidikan berkaitan dengan rehabilitasi mengaplikasikan teknologi robotik dalam proses rehabilitasi, iaitu robot rehabilitasi. Penggunaan teknologi ini dapat memberikan maklumat yang lebih tepat berkaitan dengan kemajuan proses rehabilitasi. Malah, proses rehabilitasi dapat ditambah baik berdasarkan maklumat yang diperoleh. Penyelidik juga percaya bahawa keunikan penggunaan robot rehabilitasi dapat meningkatkan motivasi pesakit untuk terus menjalani rawatan rehabilitasi.

Robot rehabilitasi ialah kaedah moden dalam proses rehabilitasi yang makin mendapat perhatian dalam dunia penyelidikan robotik. Robot rehabilitasi berfungsi sebagai alat bantuan dalam proses rehabilitasi bagi membantu pergerakan badan, meningkatkan mutu rawatan dan memberikan maklumat tentang hasil rawatan.

Beberapa tahun belakangan ini, penerapan teknologi robotik dalam terapi cermin ialah satu kaedah rehabilitasi yang mula mendapat perhatian. Walau bagaimanapun, kebanyakannya masih pada peringkat percubaan. Oleh sebab itu, sekumpulan penyelidik daripada Kumpulan Penyelidikan Simulasi dan Pemodelan Kejuruteraan Bioperubatan (BIOMEMS), Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) yang diketuai oleh Profesor Madya Dr. Muhammad Mahadi Abdul Jamil serta penyelidik bersama, Radzi Ambar dan Malik Ali membangunkan robot rehabilitasi dengan memperkenalkan sebuah prototaip lengan robotik yang dikenali sebagai penggenggam tangan tiruan (AHG).

___

Rencara ini dipetik daripada Dewan Kosmik Mac 2015.

Sila dapatkan borang langganan untuk urusan langganan.

Posted in: Fokus, Utama

2 Maklum Balas to “Penggenggam Tangan Tiruan Membantu Pesakit yang Diamputasi”

Hantar Maklum Balas Anda