Serangan Panik dan Kecelaruan Panik

Oleh Mohamad Fareez Shafiq Mohd. Fuad
Serangan panik dapat didefinisikan sebagai serangan ketakutan berepisod yang mengejut hingga mencetuskan reaksi fizikal yang teruk, walaupun tidak ada sebarang keadaan bahaya yang sebenar dan nyata berlaku.

Kebanyakan pesakit serangan panik mungkin mengalami sebanyak sekali atau lebih serangan sepanjang hidupnya. Masalah ini dapat disebabkan oleh tekanan yang dihadapi berakhir. Pesakit yang mengalami serangan panik secara konsisten atau tiba-tiba dan secara berulang-ulang serta pulih dalam jangka masa yang agak panjang dikenali sebagai kecelaruan panik.

Mungkin, ada banyak orang yang tidak tahu dengan mendalam tentang serangan panik. Amnya, panik merupakan satu tindak balas manusia apabila menghadapi ancaman yang menyebabkan manusia berada dalam keadaan takut dan cemas. Namun begitu, serangan panik dapat berlaku, walaupun tiada ancaman di keliling yang menyebabkan seseorang itu berasa bahawa diri mereka berada dalam keadaan bahaya dan tidak selamat.

Berdasarkan kajian yang dilakukan oleh Pertubuhan Kebimbangan dan Kemurungan Amerika Syarikat (ADDA), hampir enam juta penduduk AS mengalami serangan panik. Wanita adalah dua kali lebih terdedah pada serangan panik berbanding dengan lelaki. Kebanyakan punca penyakit ini ialah tekanan hidup yang berpanjangan.

___

Rencara ini dipetik daripada Dewan Kosmik Januari 2015.

Sila dapatkan borang langganan untuk urusan langganan.

Posted in: Sains Neuron

Hantar Maklum Balas Anda