Kajian Genetik Bantu Rawatan Penyakit

Oleh Nor Azida Ishak

Setiap organisma mengandungi bertrilion sel di dalam tubuh dan beribu-ribu gen yang diwarisi daripada induknya. Setiap sel ini mengandungi nukleus dan kromosom. Setiap kromosom pula mempunyai asid deoksiribonukleik (DNA). DNA terdiri daripada segmen gen yang menentukan keunikan fizikal dan ciri seseorang individu.

Gen pula merupakan arahan yang diwarisi tentang suatu ciri, misalnya gen bagi warna anak mata dan jenis rambut. Bukan sahaja warna anak mata seseorang dapat ditentukan, malah gen berperanan bagi menentukan tahap kesihatan manusia. Oleh hal yang demikian, kajian genetik penting bagi mengesan serta memberikan rawatan kepada penyakit yang disebabkan oleh kehadiran gen tertentu.

Bermula pada tahun 1904, seorang ahli biologi bernama Thomas Hunt Morgan dilantik sebagai ketua profesor zoologi di Universiti Columbia. Beliau segera menumpukan kajian genetik terhadap sejenis lalat buah Drosophila melanogaster untuk mencari ciri mutasi spesies itu.

Pada tahun terawal di dalam bilik uji kaji yang dipenuhi dengan balang lalat (dikenali sebagai bilik lalat) itu, hasilnya mengecewakan. Hal ini dikatakan demikian kerana Morgan dan pelajarnya tekun melakukan uji kaji terhadap lebih kurang 60 generasi lalat tanpa menemukan sebarang hasil. Mereka mahu mencari seekor lalat buah dengan ciri unik yang dapat digunakan bagi kajian genetik.

___

Rencara ini dipetik daripada Dewan Kosmik Januari 2015.

Sila dapatkan borang langganan untuk urusan langganan.

Posted in: Genetik

Hantar Maklum Balas Anda