Hidung Berbau Busuk

Oleh Irfan Mohamad

Istilah nafas berbau sering ditonjolkan dalam iklan ubat gigi, gula-gula getah atau perbualan harian dengan rakan. Banyak orang merujuk istilah nafas berbau ini apabila berhadapan atau melalui situasi yang kurang menyenangkan, iaitu percakapan yang disertai bau busuk.

Biasanya, bau ini datang daripada mulut yang mempunyai masalah gigi atau kebersihan rongga mulut yang tidak dijaga dengan baik. Ada banyak faktor yang menyebabkan keadaan ini. Antaranya termasuklah kehadiran karies, gigi berlubang, penyakit tonsil dan ketumbuhan di dalam rongga mulut.

Sungguhpun begitu, ada juga situasi bau kurang menyenangkan yang keluar daripada rongga hidung. Bau ini dapat disertai hingus yang pekat dan berwarna atau hanya sekadar melalui hembusan nafas menerusi rongga hidung. Bau ini diapresiasi, walaupun seseorang itu berada dalam keadaan diam, iaitu tidak bercakap.

Walaupun hidung merupakan organ yang dapat mengesan deria bau, hidung tertakluk pada keadaan atau penyakit yang menyebabkan hidung mengeluarkan bau yang busuk. Hidung yang berbau busuk ini sering dikesan oleh pesakit. Namun begitu, ada kalanya, bau ini langsung tidak dikesan hinggalah pesakit datang ke klinik dan ditanya soalan, sama ada mengalami nafas berbau busuk melalui hidung atau tidak.

___

Rencara ini dipetik daripada Dewan Kosmik Februari 2015.

Sila dapatkan borang langganan untuk urusan langganan.

Hantar Maklum Balas Anda