Perkhidmatan Penyerapan Karbon

Oleh Safinah Saupi

Karbon dioksida merupakan satu daripada gas rumah hijau yang bertanggungjawab menyebabkan perubahan cuaca, selain metana, nitrus oksida dan ozon. Manusia merupakan penyumbang terbesar pelepasan karbon, iaitu sebanyak 30 Gt (gigatan atau bilion tan metrik) setahun. Pada tahun 2014, nilai kepekatan karbon di atmosfera bumi menghampiri 390 ppm. Kepekatannya, 100 ppm lebih besar daripada zaman praindustri. Nilai ini pula meningkat sebanyak dua ppm pada setiap tahun.

Trend ini perlu diterbalikkan bagi mencapai matlamat dunia yang mengehadkan pemanasan global kepada dua darjah Celsius pada abad ke- 21 dan mengurangkan kesan negatif disebabkan oleh purata suhu dunia yang tinggi, seperti kemarau, banjir dan perubahan cuaca yang ekstrem. Pelepasan karbon berpunca daripada aktiviti pembakaran bahan api fosil, penebangan hutan, pertanian dan penggunaan tanah yang melepaskan 3.7 gigatan karbon pada setiap tahun.

Pokok dikatakan sebagai paru-paru bumi kerana menyedut karbon dan menghembuskan oksigen. Hutan menyimpan karbon yang dapat mengurangkan pelepasannya di atmosfera. Hutan mewakili empat bilion hektar atau 31 peratus daripada jumlah tanah bumi dan menyimpan 2/3 karbon.

___

Rencara ini dipetik daripada Dewan Kosmik Februari 2015.

Sila dapatkan borang langganan untuk urusan langganan.

Posted in: Alam Sekitar

Hantar Maklum Balas Anda