Pengkomputeran Optik Kegagalan Model Komputer

Oleh Muhammad Asif Ahmad Khushaini

Komputer tidak mungkin dihasilkan secara keseluruhannya daripada cahaya. Jika semua komponen komputer dihasilkan daripada cahaya, pengendaliannya menjadi sukar dan tidak praktikal. Apa-apa yang mungkin dicapai hanyalah pengkomputeran optik.

Dalam pengkomputeran optik, cahaya menjadi asas bagi operasi komputer. Proses pengiraan ialah perkara yang komputer lakukan. Tempoh masa yang diperlukan bagi pengiraan ini menarik minat ahli sains, jurutera dan pencinta teknologi. Namun begitu, jika ditanya pemilik telefon mudah alih, iPhone dan Samsung di seluruh dunia, mereka mementingkan aspek saiz dan kelajuan.

Masalahnya, jika kelajuan yang lebih cepat diinginkan, saiz perlu dikorbankan. Contohnya, dalam penghasilan superkomputer. Komputer yang digunakan pada waktu ini berdasarkan litar elektrik. Komputer ialah peranti yang dapat melakukan tugas yang diberi. Pelaksanaannya berdasarkan cara pembina, iaitu jurutera memprogramkannya.

Setelah bidang elektrik dan kemagnetan cukup matang, litar elektrik dimanipulasikan supaya dapat melakukan suatu yang diingini. Hal ini menyebabkan kerumitan litar meningkat secara beransur-ansur. Komponen yang khusus pula dibangunkan bagi melaksanakan tugas tertentu.

___

Rencara ini dipetik daripada Dewan Kosmik Mac 2015.

Sila dapatkan borang langganan untuk urusan langganan.

Posted in: Sains Komputer

Hantar Maklum Balas Anda