Fenomena Serigala Jadian Terbongkar?

Comments Off

Oleh Nor Azida Ishak

Berita serigala jadian memang wujud sejak beribu-ribu tahun dahulu. Berdasarkan legenda, serigala jadian menjelma dalam bentuk manusia pada waktu siang. Namun begitu, apabila Bulan mula mengambang, manusia ini bertukar menjadi serigala jadian yang tiada perikemanusiaan. Serigala jadian ini bertukar kepada bentuk manusia apabila Matahari terbit, tanpa mengingati apa-apa yang berlaku pada malam sebelumnya.

Ada beberapa kisah mengerikan tentang manusia yang sanggup membunuh manusia lain selepas bertukar menjadi serigala jadian. Pada tahun 1573, Gilles Garnier, seorang lelaki Perancis, dihukum mati. Dia mendakwa dirinya ialah seekor serigala jadian setelah membunuh dan memakan daging lebih empat orang kanak-kanak yang berusia antara 10 – 12 tahun.

Malah, lebih 50 orang saksi melihat dia mengoyakkan badan seorang kanak-kanak dan memakan dagingnya. Garnier menceritakan bahawa dia memperoleh keupayaan untuk bertukar menjadi serigala jadian selepas bertemu dengan syaitan ketika berburu mencari makanan di dalam hutan pada waktu malam.

Kes yang sama berulang di Perancis sekitar era 1600-an. Jean Grenier, seorang remaja berusia 13 tahun mendakwa bahawa dirinya pernah bertemu dengan syaitan di dalam hutan. Syaitan itu memberikan sejenis kulit serigala yang membolehkan jasadnya bertukar menjadi serigala jadian.

___

Rencana ini dipetik daripada Dewan Kosmik Bil 4 2015.

Sila dapatkan borang langganan untuk urusan langganan.

Comments are closed.