Emosi Yang Terganggu

Oleh Mohd Syukri Anwar

Dia melihat seakan-akan ada satu kelibat manusia yang sentiasa mengekorinya. Walau ke mana-mana sahaja dia pergi, kelibat itu pasti mengikutinya. Kadangkala, dia tersenyum, ketawa, menangis dan berasa takut secara tiba-tiba tanpa mempedulikan orang yang berada di kelilingnya. Hal ini mewujudkan persepsi negatif terhadap dirinya hinggakan dituduh gila.

Situasi seperti ini sering dilihat oleh masyarakat pada hari ini di tempat tertentu. Malah, mungkin individu ini terdiri daripada orang yang mempunyai hubungan rapat dengan kita, seperti rakan atau saudara-mara. Lalu, wujud persoalan tentang punca yang menyebabkan individu ini berkelakuan sedemikian dan tindakan yang perlu dilakukan bagi mengatasinya.

Biasanya, masyarakat menganggap individu ini ialah orang gila. Walau bagaimanapun, tanggapan ini tidak tepat. Hal ini dikatakan demikian kerana mereka mungkin hanya mempunyai masalah mental. Walau bagaimanapun, jika tidak dirawat, masalah mental ini dapat menyebabkan penyakit mental. Ada tiga jenis penyakit mental, iaitu neurosis, psikosis dan kecelaruan personaliti.

Neurosis menyebabkan stres tetapi tidak mempengaruhi pemikiran rasional. Ketidakseimbangan mental ini hanyalah gangguan jiwa pada tahap ringan. Oleh sebab itu, pesakit masih dapat menyesuaikan diri dan melakukan rutin harian seperti orang normal yang lain.

Di Malaysia, pendedahan terhadap penyakit neurosis masih kurang. Sebaliknya, di Eropah, pendedahan terhadap penyakit ini sangat meluas. Oleh sebab itu, cara bertindak ketika berhadapan dengan pesakit neurosis lebih difahami dan diketahui.

Walau apa-apa pun, yang paling penting ialah orang yang berada di keliling pesakit ini perlu sentiasa positif dan mengambil tanggungjawab untuk membantunya. Tanpa sokongan daripada masyarakat, pesakit mental akan terus terbiar. Malah, bilangan pesakit ini akan terus meningkat saban tahun.

Maka, unjuran Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) yang menyatakan masalah kemurungan yang menjadi punca penyakit mental akan naik ke tangga kedua teratas di seluruh dunia selepas penyakit iskemia pada tahun 2020 bakal menjadi kenyataan.

___

Rencana ini dipetik daripada Dewan Kosmik Bil 5 2015.

Sila dapatkan borang langganan untuk urusan langganan.

Hantar Maklum Balas Anda