Neurosis Derita dalam Diam

Comments Off

Oleh Rehanah Mohd. Zain

Neurosis atau psikoneurosis merupakan ketidakseimbangan mental yang menyebabkan stres tetapi tidak mempengaruhi pemikiran rasional. Konsep neurosis yang berhubung dengan bidang psikoanalisis merupakan aliran pemikiran dalam psikologi. Neurosis juga bermaksud gangguan jiwa pada tahap ringan. Oleh sebab itu, penderita neurosis masih mampu menyesuaikan diri dan melakukan aktiviti harian seperti biasa.

Di Malaysia, pendedahan tentang penyakit ini masih kurang. Maka, penyakit ini dianggap amat berbahaya dan pelik. Namun begitu, di Eropah, pendedahan tentang penyakit ini menyebabkan cara untuk bertindak ketika berhadapan dengan pesakit neurosis lebih difahami dan diketahui. Neurosis terbahagi kepada beberapa jenis. Antaranya termasuklah neurosis cemas, histeria, fobia dan neurosis obsesif-kompulsif.

Ada banyak faktor yang menyebabkan neurosis. Antaranya termasuklah ketakutan dan perasaan cemas yang sering berlaku disebabkan oleh kesusahan dan kegagalan yang berterusan serta tekanan terhadap pelbagai masalah emosi.

Malah, masalah ini yang tidak dapat diselesaikan, kecenderungan harga diri yang terhalang serta dorongan seksual yang tidak mendapat kepuasan dan hambar dapat menyebabkan banyak konflik batin berlaku. Neurosis yang dideritai oleh pesakit bukan sekadar berpunca daripada perasaan cemas tetapi turut dipengaruhi oleh pelbagai faktor lain.

___

Rencana ini dipetik daripada Dewan Kosmik Bil 5 2015.

Sila dapatkan borang langganan untuk urusan langganan.

Posted in: Perubatan, Utama

Comments are closed.