Rawatan Pesakit Angin Ahmar

Oleh M. Mahadi Abdul Jamil dan Safyzan Salim

Menurut Persatuan Strok Kebangsaan Malaysia (NASAM), angin ahmar ialah punca kematian ketiga terbesar di Malaysia selepas penyakit jantung dan kanser. Tabiat pemakanan yang tidak sihat adalah antara punca serangan angin ahmar, selain faktor umur dan tabiat merokok.

Selama bertahun-tahun, rawatan tradisional adalah antara rawatan yang amat digemari oleh pesakit angin ahmar. Hal ini dikatakan demikian kerana rawatan ini mudah, murah dan tidak leceh berbanding dengan rawatan di hospital. Rawatan tradisional yang dimaksudkan ialah urutan dan pengamalan makanan herba.

Walau bagaimanapun, wujud persoalan tentang keberkesanan, perekodan dan kesan sampingan rawatan tradisional ini. Oleh sebab itu, model yang berkonsepkan teknologi yang sesuai bagi membantu pesakit angin ahmar menjalani proses rehabilitasi dibangunkan. Penyelidikan ini diketuai oleh Profesor Madya Dr. Muhammad Mahadi Abdul Jamil dan pelajar penyelidikannya, Safyzan Salim dari Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM).

Matlamat utama projek ini adalah untuk menghasilkan alat yang murah, mudah dipakai dan interaktif. Menerusi kajian ini, alat bantuan rehabilitasi bagi pesakit angin ahmar dihasilkan. Alat ini digunakan pada pesakit yang mengalami masalah pada tangan.

___

Rencana ini dipetik daripada Dewan Kosmik Bil 5 2015.

Sila dapatkan borang langganan untuk urusan langganan.

Posted in: Kesihatan, Perubatan

Hantar Maklum Balas Anda