Sirih Tumbuhan Ajaib

Oleh Khairul Adli Nikman

Sirih atau Piper betle ialah tumbuhan yang banyak ditemukan di Malaysia. Tumbuhan ini termasuk dalam genus Piper yang berasal daripada keluarga Piperaceae. Selain sirih, kaduk (Piper sarmentosum) dan segumbar urat (Piper umbellatum) juga termasuk dalam keluarga yang sama.

Ada hampir 1400 spesies dalam keluarga Piperaceae yang tumbuh melata di kawasan tropika dan subtropika di dunia ini. Pokok sirih tumbuh subur di kawasan tropika atau subtropika disebabkan oleh komposisi kandungan dan kesuburan tanahnya.

Di samping itu, ada pendapat yang menyatakan sirih berasal dari Tanah Melayu (termasuk Indonesia dan negara dalam Kepulauan Melayu). Malah, ada juga yang menyatakan sirih berasal dari India. Perbezaan lokasi tumbuhan ini memberikan variasi terhadap sirih, iaitu dari segi bentuk, rasa dan kandungan sebatian organik yang ada di dalamnya.

Tumbuhan ini bersifat memanjat. Kadangkala, sirih juga dapat menjalar di atas tanah. Tumbuhan yang lebih tinggi di sekitarannya sering dijadikan topang atau junjung. Oleh sebab itu, sirih dapat tumbuh setinggi 15 kaki dengan melilit dan memanjat junjung yang didiaminya.

___

Rencana ini dipetik daripada Dewan Kosmik Bil 5 2015.

Sila dapatkan borang langganan untuk urusan langganan.

Posted in: Botani

Hantar Maklum Balas Anda