Telinga Berdengung Sebelum Pesawat Mendarat

Oleh Irfan Mohamad

Apabila kapal terbang mula mendarat, ibu bapa yang mempunyai anak kecil mulai risau. Bayi dan kanak-kanak yang menangis pula disuruh diam oleh penjaga masing-masing. Ada juga antara mereka yang diberi susu dan gula-gula.

Penumpang yang biasa dengan masalah ini pula mulai gusar. Ada penumpang yang tahu cara mengatasinya dan sebaliknya. Ada juga penumpang yang hanya terkesan dengan rasa telinga berdengung. Tidak kurang juga penumpang yang sakit hingga menitiskan air mata. Hal ini merupakan situasi biasa yang dialami oleh penumpang. Namun begitu, keadaan ini jarang-jarang dikongsi secara serius. Hanya penumpang yang merasainya tahu menghargai nikmat pendaratan kapal terbang tanpa gangguan telinga yang serius.

Telinga berdengung atau sakit ketika penerbangan, terutamanya pada fasa pendaratan ada kaitan yang rapat dengan keadaan telinga tengah penumpang. Telinga tengah ini dikaitkan dengan status kesihatan hidung penumpang. Malangnya, tidak banyak orang tahu kaitan antara kedua-dua perkara ini.

Telinga manusia mempunyai tiga bahagian, iaitu telinga luar, telinga tengah dan telinga dalam. Secara spesifiknya, telinga tengah merupakan kaviti sempit di dalam tulang temporal yang mempunyai ruang bagi udara, tiga tulang kecil yang dikenali sebagai osikel (tukul, andas dan rakap), beberapa otot dan ligamen kecil.

___

Rencana ini dipetik daripada Dewan Kosmik Bil 6 2015.

Sila dapatkan borang langganan untuk urusan langganan.

Hantar Maklum Balas Anda