ALGA PENGGANTI BAHAN API

Oleh Nur Zuliyana Mohd. Shukri dan Hasnun Nita Ismail

Krisis kekurangan sumber bahan api merupakan fenomena yang makin memeningkan pelbagai negara. Tanpa bahan api, semua pembangunan tidak dapat berjalan lancar dan mungkin terpaksa dibatalkan. Sumber bahan api utama yang digunakan pada masa ini ialah sumber yang dihasilkan daripada tinggalan fosil sejak berjuta-juta tahun dahulu.

Namun begitu, sejak akhir-akhir ini, penggunaan bahan api yang dihasilkan daripada tinggalan fosil tidak lagi mampan kerana sumbernya yang berkurang. Di samping itu, bahan api

Namun begitu, sejak akhir-akhir ini, penggunaan bahan api yang dihasilkan daripada tinggalan fosil tidak lagi mampan kerana sumbernya yang berkurang. Di samping itu, bahan api yang dihasilkan daripada tinggalan fosil ini didapati membebaskan sejumlah besar gas karbon dioksida di atmosfera. Hal ini menyebabkan suhu Bumi meningkat.

Oleh sebab itu, banyak kajian yang dilakukan oleh ahli sains supaya sumber bahan api utama ini digantikan dengan sumber lain yang dapat mengurangkan pemanasan suhu Bumi, selain dapat dibaharui bagi mengelakkan kekurangan bahan api pada masa akan datang.

Rencana ini dipetik daripada Dewan Kosmik Ogos 2015

Posted in: Fokus

Hantar Maklum Balas Anda