TIDUR SIANG: MANFAAT ATAU MUDARAT?

Oleh Mahaini Muhammad

Qailullah, iaitu tidur seketika pada waktu siang merupakan suatu perkara yang tidak asing bagi penganut agama Islam. Qailullah juga bermaksud tidur sebentar antara pukul 12 tengah hari hingga masuk waktu zuhur. Ada juga pendapat yang menyatakan qailullah dapat dilakukan selepas waktu zuhur. Dalam Islam, qailullah bukan tidur tanpa sebarang makna.

Tidur penting supaya seseorang itu dapat bangun untuk beribadat pada waktu malam atau qiamullail dengan mudah. Apa-apa yang menarik ialah ada dapatan kajian yang menunjukkan kualiti satu minit qailullah sama dengan 45 minit tidur pada malam. Oleh sebab itu, tidur qailullah selama 15 minit cukup membolehkan seseorang Muslim bangun solat malam tanpa rasa mengantuk.

Tidur seketika pada waktu siang juga wujud dalam peradaban lain. Dalam masyarakat Barat, hal ini dikenali sebagai nap. Dalam masyarakat Sepanyol, hal ini popular sebagai siesta. Masyarakat Barat tidur seketika pada awal tengah hari, biasanya selepas makan tengah hari. Di sesetengah negara yang cuacanya panas, amalan tidur seketika pada waktu siang merupakan satu kelaziman.

Rencana ini dipetik daripada Dewan Kosmik Ogos 2015

Posted in: Sains Al-Quran

Hantar Maklum Balas Anda