BISA ULAR PENAWAR KANSER

Oleh Benedict Anak Samling

Penyakit kanser ialah penyebab utama kematian di seluruh dunia. Kanser dikesan sejak beratus-ratus tahun dahulu tetapi penawarnya tidak ditemukan hingga kini. Walaupun ada rawatan untuk penyakit ini, seperti kemoterapi, terapi radiasi, pembedahan dan terapi hormon, rawatan itu tidak berjaya mengubati penyakit sepenuhnya. Pada peringkat tertentu, pertumbuhan sel kanser dipercepat dan menjadi punca bagi kematian pesakit.

Tambahan pula, kos yang tinggi diperlukan bagi terapi kanser. Hal ini dikatakan demikian kerana bahan kimia dan alatan yang canggih digunakan dalam prosedur ini. Di negara membangun dan sedang membangun, penyakit kanser menjadi beban terhadap kewangan awam. Hal ini disebabkan oleh kos rawatan yang terlalu tinggi yang terpaksa ditanggung oleh kerajaan yang menggunakan dana awam.

Kajian yang dilakukan di Amerika Syarikat (AS) pada tahun 2012 mendapati bahawa pesakit kanser yang mendaftar bagi menerima rawatan adalah sebanyak 1 638 910 orang. Satu daripada empat kematian di AS berpunca daripada kanser.

Rencana ini dipetik daripada Dewan Kosmik September 2015

Posted in: Fokus

Hantar Maklum Balas Anda