PEMANCAR CERIA MEMPENGARUHI EMOSI

Oleh Ramlan Abdul Wahab
Serotonin sering dianggap pemancar ceria. Walaupun ketepatan gelaran ini mungkin dapat dipertikaikan, serotonin memang sejenis sebatian pemancar saraf (neurotransmiter) yang dihasilkan di dalam otak dan sistem usus penghadaman. Oleh sebab itu, banyak pihak, khususnya penyelidik menganggapnya penyumbang perasaan yang sejahtera dan ceria.
Dari segi kimia, serotonin ialah sebatian 5-Hidroksitriptamina atau 5-HT yang juga dikenali sebagai enteramina, trombositin dan trombotonin. Dari segi biokimia pula, serotonin ialah sebatian yang disintesis daripada sejenis asid amino, iaitu L-triptofan.
Proses sintesis serotonin ini melibatkan dua enzim, iaitu triptofan hidroksilase (TPH) dan asid amino dekarboksilase (DDC). TPH pula wujud dalam dua bentuk, iaitu TPH1 yang ada di dalam beberapa tisu dan TPH2 yang ada banyak di dalam otak. TPH1 berperanan dalam penghasilan serotonin di dalam kelenjar pineal dan sel enterokromafin di dalam dinding sistem usus. TPH2 menghasilkan serotonin di nuklei rafe (gumpalan neuron di dalam batang otak, khususnya di otak tengah) dan di dalam pleksus mienterik (rangkaian saraf di dalam dinding usus).

Serotonin sering dianggap pemancar ceria. Walaupun ketepatan gelaran ini mungkin dapat dipertikaikan, serotonin memang sejenis sebatian pemancar saraf (neurotransmiter) yang dihasilkan di dalam otak dan sistem usus penghadaman. Oleh sebab itu, banyak pihak, khususnya penyelidik menganggapnya penyumbang perasaan yang sejahtera dan ceria.Dari segi kimia, serotonin ialah sebatian 5-Hidroksitriptamina atau 5-HT yang juga dikenali sebagai enteramina, trombositin dan trombotonin. Dari segi biokimia pula, serotonin ialah sebatian yang disintesis daripada sejenis asid amino, iaitu L-triptofan.Proses sintesis serotonin ini melibatkan dua enzim, iaitu triptofan hidroksilase (TPH) dan asid amino dekarboksilase (DDC). TPH pula wujud dalam dua bentuk, iaitu TPH1 yang ada di dalam beberapa tisu dan TPH2 yang ada banyak di dalam otak. TPH1 berperanan dalam penghasilan serotonin di dalam kelenjar pineal dan sel enterokromafin di dalam dinding sistem usus. TPH2 menghasilkan serotonin di nuklei rafe (gumpalan neuron di dalam batang otak, khususnya di otak tengah) dan di dalam pleksus mienterik (rangkaian saraf di dalam dinding usus).

Rencana ini dipetik daripada Dewan Kosmik September 2015

Hantar Maklum Balas Anda