MARI ATASI ASMA

Penyakit asma ialah penyakit yang dapat dirawat dengan mudahnya, jika rawatan yang segera diberikan. Rawatan asma memerlukan kerjasama yang erat antara pesakit dengan doktor. Bagi membolehkan masyarakat tahu akan cara mengatasi asma, buku Gaya Hidup Sihat Mengatasi Asma diterbitkan.

Pemantauan yang berterusan oleh doktor sangat penting untuk mencapai kawalan asma yang baik. Penghidap juga perlu mempunyai pengetahuan yang berkaitan dengan penyakit asma untuk membantu penghidap menilai dan membezakan kawalan tahap kawalan asma yang berbeza-beza. Asma yang tidak terkawal menyebabkan kualiti hidup yang rendah dan meningkatkan risiko kematian.

Asma dikenali sebagai semput atau lelah. Pada hakikatnya, asma sejenis penyakit kronik yang berkaitan dengan sistem pernafasan manusia. Salur pernafasan ialah satu daripada organ tubuh penting yang berfungsi untuk membawa udara masuk dan keluar daripada paru-paru.

Apabila serangan asma berlaku, nafas menjadi sesak dan penghidapnya berasa kurang selesa pada bahagian dada. Kematian yang disebabkan oleh asma berlaku tanpa mengira umur, sama ada kanak-kanak atau orang dewasa. Hal ini menggambarkan bahawa asma tidak sepatutnya dipandang ringan.

___

Rencana ini dipetik daripada Dewan Kosmik, November 2015.

Sila dapatkan borang langganan untuk urusan langganan.

Posted in: Buku

Hantar Maklum Balas Anda