TEKNOLOGI KETENTERAAN ANGKASA

Penerokaan angkasa lepas yang bermula sejak era 1950-an  menyaksikan kemunculan pelbagai teknologi yang
berkaitan dengan angkasa, seperti satelit dan roket. Pelancaran satelit Sputnik 1 oleh Kesatuan Soviet pada 4 Oktober 1957 memulakan era perlumbaan dalam bidang penerokaan angkasa antara Amerika Syarikat dengan Kesatuan Soviet.

Pelbagai negara lain juga tidak ketinggalan dalam bidang yang sama dan sehingga kini bidang penerokaan angkasa masih menjadi perkara utama bagi semua negara di dunia. Kini, pada abad ke-21, teknologi yang berkaitan dengan angkasa makin canggih. Hal ini mewujudkan bidang baharu dalam dunia penerokaan angkasa, iaitu teknologi ketenteraan yang dapat digunakan di angkasa lepas.

Negara kuasa besar dunia, seperti Amerika, Rusia dan China melakukan pelbagai kajian tentang kemungkinan untuk peperangan berlaku di angkasa. Teori tentang peperangan angkasa ada ditulis dalam pelbagai buku yang berkaitan dengan ketenteraan.

Dalam tempoh ini, buku ini hanya membincangkan bentuk peperangan yang pernah berlaku di dunia, seperti peperangan biologi, peperangan kimia, peperangan gerila, penggunaan senjata pemusnah besar-besaran dan perang antikeganasan.

___

Rencana ini dipetik daripada Dewan Kosmik, November 2016.

Sila dapatkan borang langganan untuk urusan langganan.

Posted in: Sains Angkasa

Hantar Maklum Balas Anda