GANDUM MAKANAN ALTERNATIF PESAKIT DIABETIS

Jumlah pesakit diabetes makin bertambah disebabkan oleh gaya hidup yang tidak sihat, pemakanan dan genetik. Diabetes dapat menyumbang pelbagai penyakit, seperti kerosakan buah pinggang, masalah penglihatan dan pembuangan organ.

Ada kes pesakit yang ditetapkan temu janji untuk menjalani pembedahan pembuangan organ mengalami perubahan mendadak sehingga menyebabkan organnya tidak perlu dibuang. Setelah dianalisis, didapati bahawa pesakit mengawal pemakanannya sebelum pembedahan.
Antara makanan yang terbaik sebagai alternatif bagi nasi untuk pesakit diabetes termasuklah tepung gandum. Gandum dapat dijadikan sebagai satu daripada pengganti nasi yang baik kerana 100 gram gandum mengandungi 3.1 mg zat besi dan 36 mg kalsium dengan jumlah glukosa yang rendah.
Gandum ialah sumber karbohidrat seperti nasi, tetapi kaedah penghasilan tepung gandum menyebabkan kandungan glutennya tinggi berbanding dengan nasi. Tepung roti mempunyai kandungan gluten yang tinggi, iaitu antara 12 % hingga 14 % dan mempunyai kekuatan anjal yang memegang bentuk dengan baik apabila dibakar. Tepung kek mempunyai kandungan gluten yang lebih rendah.
___

Rencana ini dipetik daripada Dewan Kosmik, November 2016.

Sila dapatkan borang langganan untuk urusan langganan.

Posted in: Sains Pemakanan

Hantar Maklum Balas Anda