ANCAMAN ZIKA DALAM POPULASI TERDEDAH DENGGI

Di Singapura, wabak demam zika merebak dengan pantasnya. Hal ini dikatakan demikian kerana dalam tempoh lapan hari bermula pada 27 Ogos 2016, wabak zika telah menyerang 242 orang. Peningkatan bilangan kes tercetus daripada tiga kluster baharu dan tiada pertalian antara satu dengan lain. Hal ini menguatkan lagi andaian bahawa wabak zika ini berasal dari tempatan. Beberapa negara lain turut menyatakan kebimbangan terhadap penyebaran virus ini. Seperti negara tropika yang lain, Singapura ialah perumah asli bagi Aedes aegypti, iaitu nyamuk pembawa atau vektor virus zika. Virus zika berpotensi menular secara pantas kerana Singapura ialah negara kecil, bandar dan kebanyakan tempatnya sesak dengan kepadatan penduduk yang tinggi. Thailand juga mengalami peningkatan jangkitan penyakit zika.

Daripada purata hanya lima kes pada setiap tahun antara tahun 2012 hingga tahun 2015, kes ini meningkat menjadi 97 kes pada enam bulan pertama tahun 2016 dan tersebar luas di 10 wilayah. Kes di Thailand kelihatan seperti pengecilan berita kerana berlaku hampir tiga bulan lebih awal berbanding dengan wabak di Singapura. Antara sebab lonjakan bilangan kes ini termasuklah peningkatan kesedaran awam terhadap zika, peningkatan kemampuan sistem diagnosis, pemantauan penyakit yang berkesan oleh pihak kesihatan Thailand dan tiada kes komplikasi, seperti mikrosefali dan sindrom Guillain-Barre (GBS) yang dikaitkan dengan zika yang dilaporkan setakat ini.
Kini, wabak zika berjaya memasuki Malaysia. Kini, wabak zika berjaya memasuki Malaysia. Penyebaran wabak ini bermula apabila rakyat Malaysia yang baru balik dari negara jiran dijangkiti oleh zika. Hal ini membuktikan bahawa penyakit ini berpindah merentasi sempadan berdasarkan gerakan manusia. Bukan itu sahaja, kini, terbukti bahawa kes kedua ialah “zika asal Malaysia” yang dilaporkan di Likas, Sabah pada 2 September 2016.

___

Rencana ini dipetik daripada Dewan Kosmik, November 2016.

Sila dapatkan borang langganan untuk urusan langganan.

Posted in: Mikrobiologi

Hantar Maklum Balas Anda