GIGIT KUKU GANGGUAN PSIKOLOGI

Setiap manusia ada tabiat yang tersendiri sejak kecil lagi.Antara tabiat ini termasuklah menggigit jari. Secara lazimnya, tabiat ini dilakukan secara berulang-ulang tanpadisedari. Secara biasanya pula yang dikatakan sebagai tabiatmenggigit kuku ini termasuklah menggigit kulit luar kuku, tisulembut di keliling kuku dan menggigit kuku.
Tabiat menggigit kuku juga dikenali sebagai onikofagia atau onikopagi. Tabiat ini tabiat yang buruk dan memudaratkan kesihatan. Dari sudut psikologi kelakuan ini menjadi kebiasaan bagi orang yang ingin melegakan ketegangan diri. Orang yang menggigit kuku selalunya melakukan perbuatan ini apabila berasa gembira, bosan, bimbang, cemas, tertekan atau menjadi kebiasaan sejak kecil. Kelakuan ini juga turut dikaitkan dengan gen atau keturunan.
Berdasarkan kajian psikologi, tabiat menggigit kuku biasanya dibahagikan kepada beberapa kategori usia. Kategori pertama usia antara tiga hingga enam tahun (23 %). Kategori kedua usia antara tujuh hingga 10 tahun (33 %). Kategori ketiga, iaitu remaja (45 %). Kategori keempat, iaitu orang dewasa muda (19 % hingga 29 %). Kategori kelima, orang dewasa tua (59 %). Tabiat ini paling kerap berlaku selepas akil baligh dan berkurang setelah dewasa.
___

Rencana ini dipetik daripada Dewan Kosmik, Oktober 2016.

Sila dapatkan borang langganan untuk urusan langganan.

Hantar Maklum Balas Anda