TELUR TIRUAN MEMUDARATKAN KESIHATAN

Jumlah kes makanan tiruan makin meningkat di seluruh dunia sejak belakangan ini. Pada waktu sebelum ini, duniadikejutkan dengan kewujudan melamin dalam susu formula bayi. Kehadiran melamin ini menyebabkan kematian enam bayi pada tahun 2008 dan dijangka menyebabkan sebanyak 300 ribu bayi menghidap penyakit kronik pada masa akan datang.

Berdasarkan statistik yang dikeluarkan oleh Organisasi Makanan Sedunia, nilai penipuan makanan ini menyumbang antara US$30 hingga US40 bilion kepada sektor pengeluaran makanan pada setiap tahun. Hal ini bermakna pengeluar makanan tiruan yang tidak beretika menerima keuntungan daripada pengguna dalam jumlah yang sangat besar pada setiap tahun.

Di balik kehilangan wang bagi makanan yang tidak berkualiti, pengguna berhadapan dengan masalah yang lebih besar, iaitu berisiko menghidap pelbagai penyakit berbahaya disebabkan oleh pengambilan makanan tiruan.

Sebagai contohnya, pengguna dikejutkan dengan berita penemuan telur tiruan yang dilaporkan di laman sosial. Secara teorinya, telur ialah makanan yang sangat kaya dengan nutrien. Sebiji telur dapat membekalkan sebanyak enam gram protein yang menjadi komponen penting bagi tumbesaran.

___

Rencara ini dipetik daripada Dewan Kosmik September 2016.

Sila dapatkan borang langganan untuk urusan langganan.

Posted in: Fitokimia

Hantar Maklum Balas Anda