PUKULAN DALAM SUKAN BADMINTON

Trajektori penerbangan bulu tangkis berbeza daripada bolayang digunakan dalam sukan beraket yang lain. Hal inidikatakan demikian kerana bulu tangkis mempunyai strukturyang istimewa. Struktur ini menyebabkan gerakan bulu tangkistidak simetri. Secara amnya, trajektori penerbangan bulutangkis agak condong dan menyebabkan bulu tangkis jatuhdalam keadaan sudut yang curam.
Secara amnya, trajektori pukulan kuat ialah penentu kemenangan dalam sukan badminton. Pukulan kuat ini ialah pukulan yang menyerang pihak lawan. Secara amnya, ada dua jenis pukulan kuat, iaitu pukulan kuat dan pukulan kuat lompatan. Secara biasanya lagi, kelajuan bulu tangkis yang dipukul menerusi pukulan kuat lompatan menghasilkan kelajuan yang lebih tinggi.
Pukulan kuat pula ialah pukulan pada bola tangkis yang diarahkan ke bawah dan dapat menghasilkan pukulan tajam atau pukulan flet. Secara lazimnya, pukulan flet dapat digunakan untuk mengenakan bulu tangkis ke ruang dada pihak lawan.
Pemain Malaysia, Tan Boon Heong berjaya mencatatkan pukulan kuat dengan kelajuan 421 km/j dan memecahkan rekod pemain badminton dari negara China, Fu Hai Feng (332 km/j pada 26 Februari 2010). Pada 28 Julai 2013, Tan Boon Heong sekali lagi memecah rekod sendiri dengan kelajuan 493 km/j ketika beliau dijemput oleh syarikat sukan untuk menilai kualiti raket terbaharu syarikat sukan itu.
___

Rencara ini dipetik daripada Dewan Kosmik Jun 2016.

Sila dapatkan borang langganan untuk urusan langganan.

Posted in: Fizik

Hantar Maklum Balas Anda