URINALISIS DIAGNOSIS PENYAKIT

Ujian urinalisis dalam makmal perubatan melibatkan ujianfizikal, kimia dan mikroskopik yang dilakukan pada sampelurin. Ujian yang melibatkan analisis pada sampel urin ialah ujiansaringan, ujian pengesanan dadah dan ujian kehamilan.
Ujian pemeriksaan penuh mikroskopi urin (UFEME) ialah ujian yang dilakukan pada pesakit dalam dan pesakit luar untuk menyaring penyakit yang mungkin berlaku disebabkan oleh gangguan pada sistem salur kencing.
Sebarang perubahan pada fisiologi badan yang disebabkan oleh serangan penyakit mungkin menyebabkan perubahan komponen yang ada dalam urin. Sebagai contohnya, kandungan glukosa tinggi dalam urin pesakit diabetes melitus. Urin pertengahan diperlukan dalam ujian ini, iaitu ketika pengumpulan urin pertengahan. Pesakit harus mengabaikan urin pada bahagian awal dan bahagian akhir ketika pengumpulan urin. Hal ini mengurangkan risiko sampel dicemari oleh bakteria yang mungkin hadir di sekitar uretra (tubul yang membawa urin keluar daripada badan).
Sampel urin ini harus dianalisis dalam tempoh dua jam setelah dikumpulkan. Jika tidak dilakukan serta merta, urin perlu disejukkan pada suhu 4 oC.
Bahan pengawet digunakan bagi mengelakkan perubahan metabolik pada analit dalam sampel urin dan membantutkan perkembangan bakteria. Antara bahan yang digunakan termasuklah asid borik dan formaldehid.
Berdasarkan NCCLS pada dokumen GP16-A3, dicadangkan bahawa sampel disimpan pada suhu sejuk berbanding dengan penggunaan bahan kimia sebagai pengawet bagi mengelakkan bahan ini bertindak balas dengan sel yang hadir dalam sampel urin.
___

Rencara ini dipetik daripada Dewan Kosmik Jun 2016.

Sila dapatkan borang langganan untuk urusan langganan.

Posted in: Perubatan

Hantar Maklum Balas Anda