PROSES PENJERAPAN DALAM RAWATAN AIR

Air mentah perlu menjalani proses pembersihan dan rawatansebelum disalurkan untuk kegunaan domestik. Bagimemastikan air yang dibekalkan bebas daripada zarahpencemar dan selamat diminum, proses rawatan tambahan yangdikenali sebagai penjerapan, dilakukan.
Kepentingan proses penjerapan dapat dilihat dalam pemasangan unit penjerap (penuras) arang (karbon) aktif
di kediaman. Di sesetengah negara maju, proses penjerapan termasuk dalam sistem rawatan air mentah domestik bersepadu. Oleh sebab itu, pemasangan unit berasingan di kediaman tidak diperlukan.
Proses penjerapan ialah proses zarah atau molekul pencemar, seperti toksin, logam berat terlarut dan bahan organik, terperangkap di permukaan atau liang mikro sesuatu pepejal yang dikenali sebagai bahan penjerap. Dengan menggunakan konsep penurasan, air yang mengandungi zarah pencemar dilalukan pada bahan penjerap untuk dirawat. Hasil yang diperoleh ialah air yang bersih dan bebas zat tercemar.
Arang aktif ialah bahan penjerap yang digunakan secara meluas dalam rawatan air. Selain arang aktif, tanah liat juga digunakan dalam proses penjerapan sebagai peluntur warna dan penyahbau dalam industri kimia. Pelbagai usaha dan kajian masih dilakukan untuk menghasilkan bahan penjerap yang murah, mesra alam dan berprestasi tinggi. Selain rawatan air mentah, proses penjerapan juga diamalkan dalam kawalan pencemaran udara serta proses rawatan air sisa domestik dan industri.
___

Rencana ini dipetik daripada Dewan Kosmik, Januari 2017.

Sila dapatkan borang langganan untuk urusan langganan.

Hantar Maklum Balas Anda