BIOMEMS REHAB PANTAU PESAKIT STROK

Masalah utama yang dihadapi oleh pesakit strok ialah ketiadaan motivasi untuk meneruskan proses pemulihan menerusi senaman fisioterapi kerana pesakit tidak dapat mengetahui, sama ada proses pemulihan setelah sekian lama melakukan terapi, berlaku atau tidak. Hal ini dikatakan demikian kerana tiada data yang dapat dilihat oleh pesakit, sama ada dalam bentuk kualiti atau kuantiti.
Kuantiti merujuk bentuk nombor digit yang dapat menterjemahkan peratusan peningkatan fungsi atau aktiviti tubuh badan pesakit setelah melalui proses terapi. Sebagai contohnya, fungsi kekuatan bahagian tangan dan kaki yang diserang oleh angin ahmar dapat diukur dengan menggunakan ilmu kejuruteraan
dalam bidang kejuruteraan elektronik perubatan.
Walaupun strok dapat menyebabkan kematian, pesakit dapat menambah baik keupayaan dan kesihatan tubuh badan menerusi proses pemulihan secara berterusan. Pemulihan ialah satu daripada fasa yang paling penting dan berkesan untuk membina kekuatan, keupayaan dan keyakinan untuk gaya hidup yang lebih baik dalam kalangan pesakit strok.
___

Rencara ini dipetik daripada Dewan Kosmik Ogos 2017.

Sila dapatkan borang langganan untuk urusan langganan.

Posted in: Lain-lain, Tiada

Hantar Maklum Balas Anda