LEMAK TRANS PUNCA SERANGAN JANTUNG?


Secara ringkasnya, penghidrogenanialah proses apabila minyak sayuranditukarkan kepada lemak pepejalmenerusi penambahan hanya atomhidrogen. Penghidrogenan meningkatkankestabilan minyak ketika menggorengmakanan, memanjangkan jangka hayatminyak dan menambah perisa makanan.Berdasarkan beberapa kajian,didapati bahawa pengambilan lemaktrans yang tinggi dalam pemakananmeningkatan risiko penyakitkardiovaskular. Risiko ini meningkatkerana lemak trans menjana kolesterolLDL yang banyak. LDL ialah kolesteroljahat yang menyebabkan salur darahtersumbat, iaitu punca serangan jantung.Lemak trans ialah punca utamapenyakit kardiovaskular. Lemak transmeningkatkan kandungan kolesterol LDLdan menurunkan kandungan kolesterolHDL (kolesterol baik). Gabungan antaraparas kolesterol LDL yang tinggi denganparas kolesterol HDL yang rendahmeningkatkan risiko penyakit jantung.
___

Rencara ini dipetik daripada Dewan Kosmik September 2017.

Sila dapatkan borang langganan untuk urusan langganan.

Posted in: Sains Perubatan

Hantar Maklum Balas Anda