i-IDeATM 2018 Mangkin Perlis Negeri Maju

Oleh: Mohd. Syukri Anwar

Pertandingan Inovasi, Reka Bentuk dan Artikulasi Antarabangsa (i-IDeATM) ialah program multidisiplin anjuran Bahagian Penyelidikan dan Jaringan Industri, Universiti Teknologi MARA (UiTM), Cawangan Perlis sejak tahun 2013. Acara utamanya ialah pertandingan inovasi yang memfokuskan produk penyelidikan dan inovasi dalam kalangan warga UiTM Cawangan Perlis dan peserta daripada pelbagai latar belakang dari dalam dan luar negara.

Program ini juga berperanan sebagai platform dan penghubung antara pereka cipta, penyelidik, industri dan orang awam untuk berkongsi idea dan produk yang berpotensi untuk dikomersialkan. Bagi mengetahui program yang memasuki edisi keempat penganjurannya ini dengan lebih lanjut, ikuti wawancara bersama-sama dengan YBrs. Tuan Zailuddin Ariffin, Rektor UiTM Cawangan Perlis.

Matlamat penganjuran i-IDeATM adalah untuk membolehkan peserta yang bersaing dalam kategori tertentu mempersembahkan idea inovasi masing-masing dengan lebih spesifik, fokus dan sempurna. Sebagai perbandingan, dalam pertandingan peringkat kebangsaan yang pernah dijalankan, semua produk yang diperkenalkan dapat diterima, tetapi tidak spesifik terhadap pengembangan idea yang ingin ditonjolkan. Jika kategori yang dipertandingkan ini lebih spesifik, peserta dapat menonjolkan idea inovasi masing-masing dengan lebih mendalam dan berkesan. Daripada keadaan inilah, idea penganjuran i-IDeATM, dicetuskan.

Rencana ini dipetik daripada Majalah Kosmik Mac 2018.

Posted in: Fokus Khas

Hantar Maklum Balas Anda