Botani Forensik Kesan Jenayah

Oleh: Heo Chong Jin

Botani ialah disiplin sains biologi yang mengkaji tumbuhan. Tumbuhan merangkumi alga, fungi, liken, lumut, paku-pakis, konifer dan tumbuhan berbunga. Walaupun fungi dan alga diklasifikasikan di bawah Alam yang tersendiri, iaitu alam Kulat dan alam Protista, ilmu tentang kulat dan alga dipelajari oleh kebanyakan ahli botani di universiti.

Ilmu botani amat penting dalam kehidupan manusia. Hal ini dikatakan demikian kerana kajian tentang tumbuhan mengembangkan tamadun, budaya dan kebajikan manusia secara keseluruhannya. Sebagai contohnya, tumbuhan menyumbang kemajuan dalam dunia perubatan (herba dan antibiotik), kesihatan awam, sekitaran, penghasilan makanan, pakaian dan bahan pembinaan bangunan, memberikan nilai estetika dan perhiasan, selain menjaga keseimbangan ekosistem global.

Tidak dinafikan bahawa hubungan antara manusia dan semua organisma lain dengan tumbuhan, amat rapat dan saling bergantung antara satu dengan lain. Dapat dikatakan bahawa, jika tiada tumbuhan yang berperanan sebagai pengeluar, tiadalah haiwan (dikatakan sebagai pengguna) di muka bumi ini.

Rencana ini dipetik daripada Majalah Kosmik April 2018

Posted in: SAINS FORENSIK

Hantar Maklum Balas Anda