Alahan NIKEL

Oleh: Anis Farhan Kamaruddin

Alahan ialah tindak balas kehipersensitifan sistem imun badan terhadap benda asing yang menyentuh mana-mana bahagian luar badan atau yang memasuki badan. Benda asing yang mencetuskan tindak balas alahan dikenali sebagai alergen. Alergen boleh didapati di dalam makanan, minuman atau dari sekitaran.

Makanan dan minuman yang berpotensi untuk menjadi alergen ialah makanan laut, kekacang, telur, soya, daging, telur, bijirin, susu dan protein haiwan. Antara alergen yang berasal dari sekitaran pula termasuklah kutu, habuk, spora kulat, debunga, binatang peliharaan, sengatan serangga, ubat, getah, barang kemas dan aksesori hiasan yang mengandungi sejenis logam yang dikenali sebagai nikel.

Nikel digunakan dalam hampir semua produk dalam kehidupan harian. Sebagai contohnya, peralatan memasak, telefon bimbit, peralatan perubatan, kenderaan, bangunan dan aksesori perhiasan. Nikel sering dipilih sebagai satu daripada komposisi suatu peralatan kerana sifatnya yang tahan hakisan, lebih kuat dan tahan suhu melampau, serta mempunyai sifat magnetik dan elektronik tertentu yang menjadikannya istimewa berbanding dengan logam lain.

Rencana ini dipetik daripada Majalah Kosmik April 2018

Posted in: Sains Pergigian

Hantar Maklum Balas Anda