Bahan Aktif dalam Tumbuhan Herba

Oleh NUR AZIAH HANAPI

TUMBUHAN herba mengandungi pelbagai jenis bahan aktif yang bertanggungjawab terhadap kesan terapeutik. Antara bahan aktif tersebut termasuklah alkaloid, flavonoid, saponin, minyak volatil, tanin dan steroid. Selain itu, tumbuhan herba mempunyai pelbagai jenis vitamin dan mineral.

Sungguhpun demikian, bukan semua bahan aktif ini bertindak untuk mengubati penyakit. Ada tumbuhan yang mempunyai kandungan toksik tinggi sehingga boleh menyebabkan kematian jika diambil tanpa kawalan dan berlebihan. Sesetengah bahan aktif ini bertindak sendiri untuk memberikan kesan terapeutik. Sebilangan yang lain pula memerlukan bahan aktif lain untuk membentuk kombinasi bagi menghasilkan kesan terapeutik. Kesan terapeutik merupakan kesan daripada penggunaan ubat, iaitu kelegaan serta penyembuhan penyakit.

Alkaloid merupakan sebatian kimia organan yang terdiri daripada nitrogen  serta tidak mempunyai bau dan rasa. Pelbagai jenis alkaloid didapati dalam tumbuhan herba dan kebanyakannya merupakan racun yang sangat kuat kepada manusia dan haiwan. Masyarakat dahulu mengaplikasikan penggunaan alkaloid sebagai racun untuk membunuh binatang ataupun musuh.

__

Rencana ini dipetik daripada Dewan Kosmik Januari 2012

__

Posted in: Fitokimia, Utama

Hantar Maklum Balas Anda