MATI HIDUP SEMULA

Oleh: Mohd. Syukri Anwar

Apabila permainan tercekik (cabaran pass-out) viral dimedia sosial, ada generasi muda yang terpengaruh untukmencubanya. Dalam hal ini, pelbagai pihak memberikanpelbagai komen. Banyak netizen yang mengecam permainan ini,begitu juga pakar kesihatan. Malah, Kementerian Pendidikan Malaysiaturut mengharamkannya. Hal ini disebabkan oleh bahaya yang berlakukesan daripada permainan ini.

Permainan ini menyebabkan pemain yang ditekan dadanya mati (pengsan) dalam tempoh lima saat sebelum hidup (sedar) semula. Oleh sebab permainan ini tidak menyebabkan kesakitan kepada pemainnya, banyak yang terpengaruh untuk mencubanya, iaitu merasai kematian dan hidup semula.

Ketika pemain asyik bermain permainan ini, mungkin tidak terlintas kesan permainan ini dalam fikiran masing-masing. Hal ini disebabkan oleh permainan ini sangat ringkas dan mudah, iaitu hanya melibatkan tekanan pada bahagian dada dan pemain pengsan, seterusnya sedar semula. Oleh sebab itu, secara langsungnya, tidak kelihatan apa-apa mudarat yang boleh berlaku berbanding dengan permainan yang lain yang boleh mencederakan fizikal luaran pemain, seperti luka dan patah.

Rencana ini dipetik daripada Majalah Kosmik Jun 2018.

Posted in: Daripada Editor

Hantar Maklum Balas Anda