PENEROKAAN DASAR LAUT SECARA SELAMAT

Oleh: Mohd. Syukri Anwar

Lautan meliputi 71 peratus permukaan bumi, dengan keluasanlebih kurang 361 juta kilometer per segi. Isi padu lautan pula lebihkurang 1370 juta kilometer padu, dengan kedalaman lebih kurang3790 meter. Dengan saiz yang terlalu besar ini, dasar laut dikatakanmenyimpan 1001 rahsia yang masih belum dapat dirungkaikan olehmanusia.

Hal ini berbeza daripada satu kawasan lain yang berada bertentangan dengannya secara menegak, iaitu ruang angkasa. Secara perbandingan, manusia dilihat lebih berlumba-lumba untuk meneroka ruang angkasa yang jaraknya lebih jauh sehingga berpuluh-puluh ribu kilometer. Hal ini dikatakan demikian kerana manusia sangat menyedari kepentingan ruang angkasa sebagai penentu dominasi sesebuah negara.

Yang sebenarnya, dasar laut juga memberikan kesan yang besar terhadap kehidupan manusia. Sebagai contohnya, di dasar laut, tersimpan petroleum yang menjadi sumber bahan bakar utama yang menjadi rebutan setiap negara. Malah, bahan berharga lain, seperti emas, mangan, tembaga, perak dan kuprum, turut berada di tempat ini. Namun begitu, keterbatasan manusia untuk meneroka dasar laut menjadi penghalang dalam usaha ini.

Rencana ini dipetik daripada Majalah Kosmik Ogos 2018.

Posted in: Daripada Editor

Hantar Maklum Balas Anda