PERLOMBONGAN DASAR LAUT INDUSTRI BERIMPAK TINGGI

Oleh: Nor Azida Ishak

Dasar laut mempunyai simpanan emas yang melimpah-ruah. Menurut perangkaan pada tahun 2013, kandungan emas yang tersimpan di lantai lautan terlalu banyak. Dianggarkan bahawa, dengan jumlah ini, setiap 7.4 bilion manusia boleh menerima 4 kg emas setiap seorang. Berdasarkan pasaran semasa, jumlah emas ini mencecah harga RM4200 trilion.

Di samping itu, ada juga pelbagai jenis bahan berharga lain, seperti logam mangan (logam rapuh berwarna kelabu keputihan), tembaga dan logam nadir bumi yang berharga, seperti perak, serta kuprum yang berkualiti tinggi. Bahan berharga ini digunakan untuk menghidupkan peralatan elektronik, seperti telefon pintar dan komputer.

Oleh sebab itu, banyak syarikat yang berminat untuk menggali dan mengaut logam yang berharga ini. Secara teorinya, perlombongan dapat dilakukan menerusi proses perlombongan bawah laut. Nautilus Minerals menjadi syarikat pertama di dunia yang menjadi pelopor bagi teknologi ini. Syarikat ini berjaya memperoleh Permit Pajakan Melombong dan Alam Sekitar untuk meneroka lantai laut di Papua New Guinea secara komersial. Secara spesifiknya, penerokaan ini adalah untuk mencari emas, zink, perak dan kuprum.

Rencana ini dipetik daripada Majalah Kosmik Ogos 2018.

Posted in: Fokus, Tiada

Hantar Maklum Balas Anda