AWASI HERNIA

Oleh: Rehanah Mohd. Zain

Hernia berlaku apabila isi pada rongga badan tersembul keluar dari kawasan yang sepatutnya. Secara biasanya, hernia berlaku pada bahagian usus atau tisu lemak di abdomen, yang mengelilingi bahagian dalam membran nipis yang menggarisi bahagian
dalam rongga. Pada tempat yang berlakunya hernia ini, salur darah menyempit, serta bekalan darah ke bahagian ini tersekat dan tidak mengalir dengan lancarnya.

Dianggarkan bahawa antara 800 hingga 1000 lelaki dalam sejuta menghidap penyakit hernia tidak langsung (hernia kongenital). Hernia langsung pula kebanyakannya dihidapi oleh lelaki yang berumur dalam lingkungan antara 40-an hingga 60-an. Lelaki berisiko untuk menghidap hernia 10 peratus lebih tinggi berbanding dengan wanita.

Contoh hernia yang dihidapi oleh pesakit ialah hernia inguinal. Sebanyak 75% hernia adalah daripada jenis ini. Kekerapan hernia inguinal ini pada lelaki 25 kali wanita. Hernia femoral pula biasanya berlaku pada wanita dan lebih berisiko untuk tidak bersifat pasang surut tak terturunkan yang tidak dapat ditolak masuk semula. Hernia hirisan pula berlaku pada kadar antara 2% – 10% sahaja yang memerlukan pembedahan abdomen. Selain itu, ada juga hernia epigastrik, hernia insisional dan hernia umbilikal yang terjadi pada sekitar usus.

Rencana ini dipetik daripada Majalah Kosmik Ogos 2018.

Posted in: Sains Perubatan

Hantar Maklum Balas Anda