ULAT MULUNG MAKANAN EKSOTIK

Oleh: Chua Hun Pin

Negeri Sarawak yang turut dikenali sebagai Bumi Kenyalang amat terkenal dengan pelbagai jenis sumber makanan istimewa yang jarang-jarang ditemukan di tempat lain. Antaranya termasuklah makanan tradisional yang berasaskan ulat, seperti ulat mulung.

Ulat mulung dikenali sebagai ulat sagu atau ulat rumbia kerana diperoleh daripada batang pokok sagu. Ulat mulung berwarna putih kekuningan. Saiznya sebesar ibu jari dengan berat lebih kurang lapan gram. Dalam kalangan masyarakat tempatan, ulat ini turut dikenali sebagai si’at (bahasa Melanau), sokot (bahasa Bidayuh) dan tendoh (bahasa Iban).

Ulat mulung ialah larva kumbang buyun (Rhynchophorus ferrugineus dan Rhynchophorus vulneratus) yang juga dikenali sebagai kumbang belalai atau kumbang gajah. Kumbang dewasa ini bertelur di dalam batang pokok sagu. Telur ini menetas menjadi ulat mulung. Selain kumbang buyun, larva spesies Rhynchophorus lain turut dijadikan sebagai makanan di negara lain, termasuklah R. phoenicis di Afrika dan R. palmarum di negara barat.

Rencana ini dipetik daripada Majalah Kosmik Ogos 2018.

Posted in: Sains Tumbuhan

Hantar Maklum Balas Anda