BAYI SONGSANG LAHIR NORMAL

Oleh: Nik Hazlina Nik Hussain

Bersalin bayi songsang ialah perkara yang ditakuti oleh setiap ibu hamil. Hal ini dikatakan demikian kerana jika bayi di dalam kandungan tidak berada pada kedudukan yang betul, berkemungkinan besar bahawa ibu bakal menjalani pembedahan untuk melahirkan bayi ini.

Secara asasnya, ketika bayi hendak lahir, kepala bayi perlu berada di bawah. Namun begitu, apabila kaki atau punggung bayi berada di bawah, bayi dikatakan berada dalam keadaan songsang atau melintang. Pada usia kehamilan 28 minggu, bayi masih berupaya untuk bergerak bebas. Hal ini dikatakan demikian kerana berat badan bayi lebih ringan berbanding dengan berat rahim. Namun begitu, pada usia kehamilan antara 34 minggu hingga 36 minggu, bayi berada dalam kedudukan normal dengan kepalanya memasuki bahagian pelvis, dan kakinya ke atas.

Ada tiga jenis kedudukan janin songsang. Secara biasanya, keadaan sebegini dapat diketahui ketika ibu hamil membuat pemeriksaan antenatal. Pada minggu ke-34, doktor memeriksa semula kedudukan bayi. Dalam hal ini, ujian imbasan ultrabunyi abdomen dilakukan untuk mengesahkan kedudukan bayi.

Rencana ini dipetik daripada Majalah Kosmik September 2018.

Hantar Maklum Balas Anda