KEKURANGAN G6PD PENYAKIT GENETIK

Oleh: Rehanah Mohd. Zain

Kekurangan glukosa-6-fosfatase-dehidrogenase (G6PD) ialah keadaan apabila pesakit mengalami kekurangan enzim di dalam sel darah merah. Di dalam sel darah merah, enzim G6PD bertanggungjawab untuk mengekalkan kestabilan sel darah merah dan melindungi sel darah merah daripada pecah (hemolisis) apabila terdedah pada ubat tertentu, makanan atau jangkitan.

Apabila paras enzim ini rendah, sel darah merah tidak mampu menahan tekanan, seterusnya menyebabkannya pecah. Hal ini berlaku dalam kes jangkitan teruk, atau apabila bahan kimia atau ubat tertentu, dan makanan terlarang, diambil. Selain hemolisis, pesakit kekurangan G6PD juga mudah mengalami penyakit anemia. Penyakit anemia ialah penyakit genetik yang diwarisi daripada keturunan dan ditentukan oleh genetik yang dibawa oleh kromosom X.

Kebanyakan penghidap penyakit kekurangan G6PD ialah lelaki. Hal ini dikatakan demikian kerana penyakit ini berkaitan dengan padanan kromosom yang menentukan jantina individu. Lelaki mempunyai padanan kromosom XY. Apabila kromosom X tidak berfungsi, tiada kromosom yang dapat menggantikan kromosom ini.

Pengambilan kacang parang perlu dielakkan oleh pesakit kekurangan G6PD.

Rencana ini dipetik daripada Majalah Kosmik September 2018.

Posted in: Tiada

Hantar Maklum Balas Anda