WAJAH DAN HARAPAN BAHARU DBP

Oleh: S. Ahamd

Sejak awal penubuhannya, Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) tidak pernah terlepas daripada tanggungjawab untuk mengembangkan dan mendaulatkan bahasa Melayu. Kendatipun, tanggungjawab dan tugas ini bukan terletak di atas bahu DBP sahaja, malah harus mendapat sokongan dan dorongan daripada pelbagai pihak. Perjuangan ini tidak pernah selesai. Dalam usaha merentasi cabaran dan dugaan untuk memartabatkan bahasa Melayu, pasti ada sahaja rintangan tertentu yang terpaksa dihadapi oleh DBP serta golongan dan individu yang turut mencintai bahasa kebangsaan.

Baru-baru ini, terdapat pelbagai pandangan dan pendapat yang dilontarkan oleh pelbagai pihak tentang isu Sijil Peperiksaan Bersepadu (UEC). Terdapat pandangan umum yang menyatakan bahawa jika UEC dilaksanakan, maka kedaulatan dan martabat bahasa Melayu akan terhakis.

Oleh itu, sidang media khas telah dilaksanakan oleh DBP pada 27 Julai bagi menjelaskan kedudukan DBP dalam isu tersebut. Pengerusi Lembaga Pengelola DBP, Profesor Dr. Mohamed Hatta Shaharom dalam sidang media tersebut menyatakan bahawa DBP menyokong kenyataan YB Menteri Pendidikan supaya kajian menyeluruh dan holistik berkaitan dengan isu pengiktirafan UEC dilaksanakan.

Profesor Dr. Mohamed Hatta memberikan jaminan banyak agenda baharu berkaitan bahasa dan kesusasteraan 
akan terus dilaksanakan oleh DBP.

Rencana ini dipetik daripada Majalah Dewan Kosmik September 2018.

Posted in: Fokus Khas

Hantar Maklum Balas Anda