SARAPAN CEGAH PENYAKIT

Oleh: Mohd. Faizal Mat Salleh

Pengambilan sarapan ialah amalan rutin bagi sesetengah orang. Amalan ini dilakukan pada setiap pagi dan sebelum memulakan sesuatu urusan, seperti belajar atau bekerja. Namun begitu, bagi sesetengah orang, bersarapan bukanlah suatu kewajipan. Malah, ada juga orang yang tidak bersarapan kerana bukan suatu amalan atau budaya bagi dirinya.

Yang sebenarnya, pengambilan sarapan ialah pemula aktif bagi metabolisme untuk membantu membakar kalori di dalam badan sepanjang hari. Sarapan juga membekalkan tenaga dan nutrien yang diperlukan oleh badan untuk melakukan urusan harian, selain membantu seseorang itu untuk fokus di tempat kerja atau sekolah. Oleh hal yang demikian, sarapan ialah suatu hidangan yang tidak sepatutnya dipandang ringan pada setiap hari.

Banyak kajian mendapati bahawa sarapan baik untuk kesihatan. Antaranya termasuklah meningkatkan ingatan dan tumpuan, menurunkan tahap kolesterol jahat, iaitu lipoprotein berketumpatan rendah (LDL) di dalam darah, serta mengurangkan risiko penyakit diabetes, penyakit jantung dan lebihan berat badan.

Sarapan tidak boleh diambil dalam kuantiti yang banyak.

Rencana ini dipetik daripada Majalah Dewan Kosmik September 2018.

Posted in: Sains Pemakanan

Hantar Maklum Balas Anda