PENGGUNAAN KOMPUTER HADKAN TEMPOHNYA

Oleh: Mohd. Syukri Anwar

Komputer ialah alat teknologi yang sangat menakjubkan. Kelajuan pemprosesan komputer yang sangat pantas seakan-akan mampu menyaingi dan mengatasi kemampuan otak manusia. Malah, beberapa masalah yang sangat rumit dan tidak mampu diselesaikan oleh manusia dapat diselesaikan oleh otak komputer dalam tempoh beberapa saat sahaja.

Berbekalkan kehebatan dan keupayaan komputer ini, tidak hairanlah apabila komputer digunakan untuk menyelesaikan pelbagai tugasan. Sejak itu, bermulalah era penggunaan komputer secara menyeluruh dalam pelbagai bidang. Pengguna komputer mula memperuntukkan masa yang sangat banyak untuk duduk di hadapan komputer. Tangan pula digunakan untuk menaip dan menggerakkan tetikus.

Akhirnya, urusan kerja menjadi mudah dan cepat. Pengguna tidak perlu lagi berjalan terlalu banyak ke tempat lain untuk menghantar sesuatu maklumat atau menyelesaikan sesuatu tugasan. Oleh sebab itu, banyak masa dan tenaga yang dapat dijimatkan. Secara tidak langsung, produktiviti dan kualiti kerja dapat ditingkatkan.

Rencana ini dipetik daripada Majalah Dewan Kosmik Oktober 2018.

Posted in: Daripada Editor

Hantar Maklum Balas Anda